Smakämnen i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin
Sedan E-cigaretterna introducerades på marknaden i början av 2000-talet har de blivit alltmer populära. Det finns varianter med eller utan nikotin, och de utan lanseras ofta som ett hälsosammare alternativ. Men nu menar forskare att de nikotinfria e-cigaretterna kan vara farligare än själva nikotinet – på grund av de smakämnen som ibland tillsätts.
– Vissa studier visar att de här smakämnena kan orsaka mer skada än vad nikotin gör. Man har sett förändringar i kognitiva funktioner, minne och inlärningsfunktioner, kopplat till en celldöd som blir av reaktioner med de olika ämnena som finns i smaksättningarna, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, till SVT.
Läs också: E-cigg kan vara lika farlig som vanliga cigaretter
Det finns idag över 7000 olika smaksättningar på E-cigaretter, bra bland de nikotinfria alternativen.
Louise Adermark och en kollega vid Sahlgrenska akademin har nu på uppdag av Länstyrelsen i Västra Götaland genomfört en sammanställning av vetenskapliga studier som utvärderat e-cigaretter vad gäller säkerhet och hälsoeffekter.
– Jag visste redan att E-cigaretter med nikotin har kroniska hälsorisker på hjärnan, men jag hade inte räknat med att E-vätskorna skulle ha så stora risker, säger Louise Adermark till SVT Nyheter Väst.
Ingen kontroll på smaksättningarna
För ungefär ett år sedan, i juni 2017, infördes en lag kring E-cigaretter som reglerar åldersgräns och reklam med mer. Men ännu finns inga regleringar kring smakämnenas sammansättning. Det kan exempelvis handla om nya sammansättningar som bildas när ämnena hettas upp i E-cigaretten, och hur de påverkar lungorna vet vi ännu inte.
– I nuläget finns ingen kontroll överhuvud taget över det här, säger Louise Adermark.
Läs också: Sluta röka – nikotinet påverkar dig mer än du tror
– De lanseras som giftfria om man använder e-cigaretter utan nikotin, men det vi ser i de här rapporterna är att e-cigaretter utan nikotin kan vara en direkt hälsofara.
Källa: SVT Nyheter Foto: IBL