Skönhetsboost och samhörighet under cancerbehandlingen
Look Good Feel Better är ett ideellt humanitärt program som erbjuder kvinnor som behandlas för cancer professionell rådgivning om hudvård och makeup. Kursen inriktar sig på att förebygga eller minska utseenderelaterade besvär, som är vanliga just under cancerbehandling, exempelvis håravfall eller svullnad som kan ge förändringar i utseendet, eller torr och blossande hy.
Mycket mer än bara skönhet
Frida Söderström, som är en av eldsjälarna bakom programmet är dock noga med att understryka att det handlar om mycket mer än skönhet.
– Jag brukar kalla det självomtanke. Det är inte hur man ska lägga makeup som är det viktigaste, utan det handlar mer om hur kan man hitta tillbaka till sig själv. Hur kan man pigga upp sig, få känna sig lite finare. Och därmed bli lite gladare, lite stärkt.
Och inte minst, så ger det en samhörighet och möjlighet att knyta kontakt med andra kvinnor i samma situation. Otaliga vitsord från kvinnor som deltagit i programmet intygar just att det har en stor inverkan på ett djupare plan än ”bara” makeup och hudvård.
Kurserna är helt gratis, tack vare kosmetikföretag som donerar produkter samt volontärer som håller i kurserna. Man får också med sig produkterna hem så att man själv kan göra alla momenteten man pratat om på kursen.
Grundprogrammet är alltid detsamma, även om man givetvis möter deltagarna utifrån sina olika erfarenhet av och inställning till makeup och hudvård, samt i vilket stadie man är i sin sjukdom och behandling.
Jobbigt att tappa hår och bryn
Många tappar håret under behandling och det är vanligt att man saknar ögonbryn och fransar. Och även om man inte har tappat fransar och bryn ännu så finns det ofta en stor oro över det; ”Hur ska det bli?”, berättar Frida. Därför blir det ofta ett stort fokus på att måla ögonbryn.
De som har peruk, sjal eller mössa brukar även ombes ta av sig den under kursen. Framför allt för att det är lättare att jobba och ingenting blir fläckigt eller förstört. Men det går också djupare.
– Det brukar ofta bli en väldigt fin gemensam stund och många tycker att ”Gud vad skönt. Jag tar bort den.” Det blir ofta mycket samtal kring att tappa hår, det är en stor del av identiteten.
Samhörighet med andra cancerdrabbade
Just de fina samtalen som uppstår är något Frida vill understryka.
– Man vill hålla modet uppe hos och inför sina vänner och anhöriga. Men ibland kanske det är skönt att bara sitta och säga precis som det är till någon som är i samma situation och som faktiskt förstår, på riktigt.
Det är häftigt hur mycket hur mycket fint som kan komma ur en två timmars kurs, säger Frida.
– Sjukhuspersonalen som ser deltagarna när de kommer ut från kursen häpnas ofta av ”wow vilket gäng.” Och då är det ju inte för att alla har läppstift på sig, utan för att de kommer ut med någon slags lyster i ögonen. För att de har haft en fin stund där de har blivit påminda om en bit av livet utanför. Hur det brukar vara. Hur det kan vara. Hur många andra som är i den här situationen.
Här finns Look Good Feel Better
Look Good Feel Better startades i USA 1989 och finns idag i närmare 30 länder. 2003 kom det till Sverige och idag erbjuds kurser på ett 20-tal ställen från norr till söder. Varje år hjälper initiativet cirka 1000 kvinnor. I vilka städer och när kurserna hålls varierar och beror lite på tillgången på volontärer och samarbetspartners.
Kurserna brukar främst anordnas i sjukhusens lokaler och informationen sprids till patienterna genom exempelvis kontaktsköterskor och kuratorer – eller via just de här typen av artiklar.
– Målet är att alla ska veta om att vi finns, säger Frida Söderström.
Jenny: "Jag fick med mig känslan av att jag är fin, med eller utan hår"
Jenny Gunn, 48, från Skegrie i Skåne hade genomgått två operationer för bröstcancer när hon besökte Look Good Feel Better.
– En vecka tidigare hade jag fått min första cellgiftsbehandling. Jag hade också precis valt att raka av mitt långa hår.
På kursen lärde sig Jenny hur hon med ganska små medel kan lyfta fram sig själv och se piggare ut.
– Jag fick också verkligen med mig känslan av att kunna gå förbi en spegel, titta på mig själv och känna att jag är fin, med eller utan hår.
Att leva med cancer är också att många gånger identifiera sig som just cancerpatient, menar Jenny.
– Operationer, behandlingar och biverkningar gör att focus hamnar på sjukdomen så man själv kommer i skymundan. MEN denna stund var fokus inte alls på cancer, utan det var focus på mig, Jenny. En stund av lyx där vi inte pratade cancerbehandlingar, även om vi alla som var där såklart var under någon typ av cancerbehandling. Frida och Emilia fick mig att känna mig värdefull och fin! Deras engagemang för att hjälpa mig med tips och råd var enormt! Det var också många skratt runt bordet där vi satt och testade oss fram.
– När jag gick därifrån kände jag mig SÅ fin och jag insåg att ”jag är fortfarande JAG!” Att få den här möjligheten gjorde stor skillnad för mig och med stor ödmjukhet vill jag tacka alla eldsjälar och företag som stöttar oss som drabbas.
Läs mer om Look Good Feel Better
Skulle du vilja gå en kurs hos Look Good Feel Better? Eller känner du att du skulle vilja bidra som volontär? Läs mer på lookgoodfeelbetter.se.