Smittar magsjuka innan det bryter ut?
Om din kollega precis blivit magsjuk undrar du kanske om smittan redan hunnit spridas innan symtomen visade sig. Enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, kan du troligtvis vara lugn – magsjuka smittar först när sjukdomen brutit ut.
– Men så fort man börjar kräkas eller får diarré så kan viruset sprida sig vidare via direkt eller indirekt kontakt, till exempel via kläder och händer, men även via till exempel skaldjur, förklarar han.
Magsjuka smittar lätt
Sjukdomsförloppet är oftast rätt kort, de flesta kräks och har diarré i ett par dygn. Men de kan föra vidare virus längre än så, och bör därför hålla sig hemma i två dygn efter tillfrisknandet.
Men hur är det med familjemedlemmar som inte märkt av några symtom, kan även de föra vidare smittan? Typ inte, enligt virusforskaren.
– Den risken är försumbar, och man behöver inte oroa sig för det. Men det är ändå bra att vara extra noggrann med handhygienen i sådana situationer, framför allt för sin egen skull.
Vanlig handsprit fungerar inte mot vinterkräksjuka, så tvätta händerna med tvål och vatten eller använd alkoholfritt desinfektionsmedel – som faktiskt biter på vinterkräksjukevirus. Och städa gärna bostaden och låt den som är sjuk gå på en egen toa, om möjligheten finns, för att minska smittrisken inom familjen. Den som är sjuk bör inte heller laga mat åt de andra, bedömer virusforskaren.
Även om du varit magsjuk i år, kan du smittas igen, betonar han.
– Vissa kan ha otur och drabbas flera gånger under en och samma vinter. Man kan säga att den första immunförsvarslinjen är så effektiv att den andra inte behövs, och det är den andra försvarslinjen som ger bestående immunitet, till exempel via antikroppar.
Vissa blir aldrig magsjuka
Samtidigt klarar sig vissa alltid från att smittas. Ungefär var femte svensk har en speciell blodgrupp som gör att de varken kan bli magsjuka eller föra vidare smittan, om någon i deras närhet är sjuk. De är naturligt resistenta mot de flesta typer av vinterkräksjukorsakande virus, berättar Niklas.
– Man vet att viruset binder till den sektretorpositiva blodgruppen, och använder den dörröppnare för att ta sig in i och infektera tarmceller. Saknas blodgruppen, sekretornegativa, så kan inte viruset infektera.
Den som inte har den turen och har drabbats av magsjuka, bör försöka få i sig och behålla så mycket vätska som möjligt.
– Det viktigaste är att försöka få i sig dryck, lite i taget så ökar chansen att man får behålla. Gärna soppa, saft, smoothie, som innehåller energi. Och om man kan behålla mat, så är det bra med mat som är skonsamt, till exempel yoghurt, kokt fisk och vitt bröd. Man kan också ta probiotikska matprodukter eller kapslar som finns på apotek. Detta kan hjälpa att återställa floran i tarmarna, tipsar Niklas.
LÄS OCKSÅ: Läkaren tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka
Foto: TT/Shutterstock, Mattias Pettersson