Solsting? Här är tecken på värmeslag du inte ska ignorera
När vi slänger oss med uttrycket ”Svensk sommar” är det sällan heta kvällar över 30-graderssträcket och dagar med gassande sol vi syftar på. Men vi har haft flera sådana perioder de senaste åren – med tropiska nätter som fått fläkt- och AC-butikerna att sälja slut.
Och vi är många som tycker att extremhettan är olidlig, men för vissa kan den vara rent av farlig – inte minst för äldre och små barn. Även du som kört ett träningspass ute i värmen vet hur det kan kännas efteråt i huvudet.
Här är allt du behöver veta om solsting – eller värmeslag som det egentligen heter – vilka symtom det ger och hur du behandlar det. Och när du behöver söka vård.
Vad är solsting / värmeslag?
Normalt sett kan kroppen hantera reglering av sin temperatur på egen hand, bland annat med hjälp av svettning när du är varm och genom att huttra när du är kall. Men att svettas räcker inte alltid till för att kroppen ska kunna hålla en normal temperatur, och blir det för varmt stiger till slut kroppstemperaturen och du kan få värmeslag, i folkmun kallat solsting.
Värmeslag är ett livsfarligt tillstånd, då har kroppstemperaturen gått upp över 40 grader och de drabbade mår riktigt dåligt.
Symtom solsting / värmeslag:
- Huvudvärk.
- Illamående och kräkningar.
- Synstörningar.
- Yrsel, irritation och förvirring.
- Snabb puls.
- Rödflammig, torr hud.
- Svimning.
Behandling vid värmeslag?
Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet fått solsting är det viktigt att försöka kyla ner personen, sedan söka vård. En blöt handduk är ett enkelt knep för svalka, eller att spreja med vatten från en sprejflaska. Personen bör lägga sig på rygg med benen i högläge för att hjälpa hjärtat. Lossa på tajta kläder så att luft kan nå huden och svalka ner.
Vårdens behandling kan också bestå av att tillsätta både vätska och viktiga mineraler och salter via dropp.
Riskgrupper solsting
Vissa grupper löper större risk att drabbas av värmeslag när det är riktigt varmt ute. Tillhör du någon av de här grupperna?
- Gravida
- Överviktiga
- Personer med hjärt-kärlsjukdom
- Äldre
- Små barn
- Personer som tar vissa starka mediciner
- Personer som dricker mycket alkohol
Barn får lättare solsting
Barn blir lätt överhettade. Det beror framförallt på att små barn ännu inte utvecklat förmågan att svettas, och det är svårare för deras kroppar att reglera värmen. Små barn skyddar du bäst med lätta kläder och hatt, undvik direkt solljus och se till att barnet får i sig vätska.
Äldre får ofta värmeslag
Kroppens regleringsfunktioner är ofta sämre när man blivit äldre, och många mediciner kan också påverka förmågan att svettas. Äldre bör vara extra försiktiga i värmen och de lider av någon hjärt-kärlsjukdom eller äter mediciner.
Källa: 1177 vårdguiden, Health, Expressen Foto: TT
…
Läs mer:
Undvik värmeslag i sommarhettan – så gör du
Så klarar du extremvärmen – alla våra bästa tips
Tips i sommarvärmen: Så svettas du mindre
…