Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Somnar du för sent och vaknar för tidigt? Här är anledningen!

14 apr, 2016
author Anna Carsall
Anna Carsall
Alltid trött?
Stress, ångest och oro är sömnens värsta fiender. Så här hänger allt ihop.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett vanligt tecken på att man är stressad är att man har svårt att somna på kvällen, eller vaknar tidigt på morgonen – och inte kan somna om. Ofta blir vi ännu mer stressade av att inte kunna somna. Ofta kan man känna att man är in i märgen trött, men att kroppen går på helvarv.

Då kan det hjälpa att förstå varför stress påverkar sömnen. Svaret är att hjärnan uppfattar att vi är i fara, när vi är stressade. Och skickar ut signaler till kroppen att den måste vara i beredskap – för att snabbt kunna fly eller fäkta. Det är bara det att hjärnan inte gör skillnad på verkliga eller tänka hot. Och nu för tiden oroar vi oss ofta för diffusa saker – en oro som saknar ett naturligt slut. Då uppfattar inte hjärnan att faran är över – och fortsätter hålla oss vakna. Det parasympatiska nervsystemet, som gör oss lugna, sömniga och avslappnade får inte en chans att slås på.

Ofta ökar oron och stressen ännu mer när vi ska sova. Det beror på att kroppen upplevt  stress hela dagen, men inte tillåtits att reagera genom att fly eller kämpa. När det blir tyst omkring oss och vi försöker slappna av kommer därför stressen och ångesten som en attack. Har vi haft sömnproblem en tid är det också vanligt att hjärnan börjar koppla ihop sängen och försök att sova där, med stress och fara (eftersom sömnproblem ofta leder till ännu mer oro).

Annons

Det är som sagt också vanligt att vakna väldigt tidigt, med ångestpåslag – när man är stressad. Och det beror på att stresshormonet kortisol höjs under sennatten, för att förbereda kroppen på nästa dag. Och är vi stressade får vi en ökad känslighet för det påslaget.

Stressen sitter i kroppen, och den går sällan att bara tänka bort. För att hjälpa hjärnan koppla på den parasympatiska nervsystemet är det effektivare att till exempel göra avslappningsövningar, prova att lägga sig i ett annat rum än man brukar och att ha rört på sig under dagen, gärna utomhus.

 

Källa: Boken Hej Ångest – körskola till livet av John Leander och Sandra af Winklerfelt Hammarberg

 

Annons