Sömnbrist? Det kan vara ortosomni
Jagar du den perfekta sömnen? Du kanske till och med mäter din sömn med mobilappar eller smarta klockor? Du är inte ensam. Sömn har blivit ännu en prestation vi ska vara bra på. Och precis som överdriven träning och överdrivet sund mat kan sluta i ortorexi, en sjuklig besatthet av att leva sunt, kan jakten på den perfekta sömnen sluta i ortosomni, en sjuklig besatthet av sömn. Som får oss att sova ännu sämre.
Christian Benedict är sömnforskare vid Uppsala universitet och författare till boken ”Sömn, sömn, sömn”, som kommer i november. Han ifrågasätter nyttan av att mäta sin sömn med appar och klockor. Det stressar oss i onödan eftersom vi faktiskt inte vet exakt hur mycket djup- eller drömsömn vi behöver.
– Det viktigaste kanske inte ens är längden på djupsömnen, utan kvaliteten. Vi vet helt enkelt inte hur mycket av de olika sömnfaserna varje individ behöver, säger han.
Det kan också vara en stor skillnad på hur bra man tror att man har sovit jämfört, med hur bra man faktiskt har sovit. Det har man sett när man frågat personer som sovit i särskilda sovlabb:
– De kan säga att de har sovit jättedåligt trots att vi kan se på mätningar att de har sovit jättegott. Det är en skillnad på verkligheten och hur man upplever att man har sovit.
En del människor kan också ha en genetisk fördel på så sätt att de klarar sömnbrist bättre än andra. Ytterligare en del sover kanske lättare och vaknar ofta. Därför kan de behöva fler sömntimmar per natt.
– Den perfekta sömnen finns inte, den ser olika ut för alla. Och vi dör inte i förtid om vi sover dåligt ibland, säger Christian Benedict.
När sömnbristen är sjuk…
Ibland kan dålig sömn bero på en bakomliggande sjukdom. Om du gjort allt för att sova bättre, men inget hjälper, kan det vara bra att gå till läkaren för att kolla att sömnbristen inte beror på någon av följande:
- Apné. Andningsuppehåll under sömnen är stressande för kroppen och skadar hjärtat på sikt.
- Restless legs. Myror i benen, kommer ofta när man just har lagt sig, vilket påverkar sömnen.
- Smärta och värk.
- Fetma. Ökar inte bara risken för apné, det får även kroppen att frisätta ämnen, så kallade cytokiner, som påverkar sömnen och gör att man känner sig trött.
Läs mer:
Forskaren: Glöm 8 timmars sömn – här är nya direktiv
MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn
6 saker som garanterar bättre sömn
Få bättre sömnkvalitet med vår unika sömnskola!
Har du svårt att somna, sover du oroligt eller vaknar utan att känna dig utvilad? Med MåBra:s sömnskola kan du lösa problemen på egen hand – i ditt eget tempo!
Det nätbaserade programmet bygger på KBT, en vetenskapligt förankrad metod som är särskilt effektiv för att bryta osunda mönster och skapa nya vanor. Sömnskolan är upplagd som en kurs, där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut.
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här
Ej prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här