Sömnbrist får hjärnan att "äta" sig själv
Att sova dåligt i perioder har nog de flesta av oss upplevt – OCH fått känna på konsekvenserna av. Men vet du vad som faktiskt händer i kroppen när du blir berövad på din viktiga sömn?
Det som händer i hjärnan när du sover är att särskilda immunceller rensar hjärnan från onödiga avfallsämnen och sållar bort överflödiga kopplingar mellan hjärnceller.
Läs också: Studie: Sömnbrist lika illa som fet mat
Nu har italienska forskare upptäckt att det kan bli fel i sållandet när du inte får tillräckligt med sömn.
Framförallt är det två typer av celler som sköter städandet, astrocyter sållar bort gamla kopplingar i hjärnan medan mikrogliaceller dammsuger gamla och döda celler på avfallsämnen.
Den nya studien gick ut på att man delade upp möss i tre grupper. En grupp fick sova så mycket den ville, en hölls vaken i åtta timmar och en hölls vaken i fem dygn för att efterlikna kronisk sömnbrist.
Läs också: Enkla testet som visar om du har sömnbrist
Hos gruppen som fick sova ut kunde man se att astrocyterna var aktiva i 6 procent av hjärnsynapserna, alltså de punkter där hjärncellerna möts. Gruppen som hölls vaken en kortare tid hade 8 procent aktiva astrocyter och de med kronisk trötthet var uppe i 13,5 procent.
Det som överraskade mest var att mössen med kronisk sömnbrist också hade fler aktiva mikrogliaceller – vilket forskare tidigare kopplat till hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom.
Alltså kan det betyda att allvarlig sömnbrist kan större effekter på våra hjärnor än vi tidigare trott.
Källa: Illustrerad vetenskap
Foto: IBL
Få ordning på sömnen – och gå ner i vikt
Läs också: Få ordning på sömnen – och gå ner i vikt