Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

04 jan, 2022
AvLinn Seipel
Kvinna trött på jobbet
Sömnexperten Dr Paul Kelley har nyligen släppt boken Body clocks, i vilken han förklarar varför det mest hälsosamma för flest antal människor är att börja sin arbetsdag tidigast klockan 10.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10Brand logo
TV: Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

Sömnexperten Dr Paul Kelley är rektor vid Monkseaton Community School, där han också kom att bli den första i England som frivilligt senarelade elevernas lektioner för att de skulle få sovmorgon. Anledningen? Hälsan och produktiviteten hos eleverna ska bli bättre.

Vid Open University forskar Dr Kelley nämligen också inom sömnvetenskap – och där har studier visat att 10 snarare är den tid som är mest naturlig för flest antal personer att börja sin arbetsdag vid.

Biologiska klockans inverkan på hälsan

Dr Paul Kelley har utifrån sin forskning skrivit boken Body clocks – som handlar om kroppens biologiska klocka och hur det påverkar oss att gå emot den. Enligt honom är den traditionella arbetsdagen, som flest personer lever efter, 9-17 eller på sina ställen 8- 17, ohälsosam för en stor grupp människor.

Annons
Men om du vill vända tillbaka dygnet – gör så här!

Han menar på tidiga morgnar premierar en grupp i samhället och att man bör senarelägga den traditionella arbetsdagen för att mötas på mitten.

– Arbetsdagar som startar klockan 10 skulle vara det mest rättvisa om man ska sätta en tid för alla. Det skulle minska sömnbristen hos befolkningen i det stora hela, säger Paul Kelley till Daily Mail.

Sömnbrist är ett folkhälsoproblem

Dr Kelley berättar också att sömnen är viktig av så många anledningar, och att de flesta av oss i dag i snitt sover alldeles för lite.

– Vi vet att vi behöver minst åtta timmar sömn, men ändå sover vuxna i genomsnittet cirka sex timmar per natt. Det är inte konstigt att så många lider av sömnbrist, rapporterar Metro UK.

7 potentiella konsekvenser av sömnbrist

Både kortvarig och långvarig sömnbrist kan påverka oss negativt. Framförallt har studier kunnat visa på nedan potentiella risker med för lite sömn, något MåBra skrivit tidigare om här.

  1. Humörsvängningar och psykisk ohälsa
  2. Koncentrationssvårigheter
  3. Svårt att komma ihåg saker
  4. Blodtrycket förändras
  5. Nedsatt immunförsvar
  6. Ökad risk för diabetes
  7. Ökad risk för demens och Alzheimers

Källa: Daily Mail, Metro UK, The Times UK, MåBra.
Foto: TT

Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar
Annons