Sömnproblem? Här är 7 saker du ska testa
Sömn är livsviktigt för att du ska fungera som människa.
Det är under sömnen som kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Den som inte sover ordentligt ökar riskerna för depression och hjärt-kärlsjukdom. Dålig sömn kan också leda till både muskelvärk och koncentrationssvårigheter.
Sömnforskaren Christian Benedict säger till Metro att mycket är individuellt. Bland annat skiljer det sig hur mycket sömn som är lagom. I snitt behöver en vuxen mellan sex och nio timmars per natt.
Christian Benedictch påpekar också att det inte finns en sovställning som passar alla.
– Man måste testa själv och hitta en sovmiljö som passar bäst för dig, säger han.
Men det finns ändå vissa generella tips att lyssna till hur du gör det bästa av situationen.
Läs också: 8 saker du INTE ska äta innan du går och lägger dig
1. Sov bättre i ett svalt sovrum
Ett svalt sovrum hjälper dig båda att somna snabbare och att behålla en hög sovkvalitet. Studier visar att ett sovrum som håller en temperatur på mellan 17 och 19 grader är lagom.
2. Släck och stäng av tekniken
Ljus gör det svårare för hjärnan att slappna av. Därför kan det vara en god idé att investera i bra mörkläggningsgardiner – eller varför inte en sovmask. Håll gärna smartphonen, surfplattan och datorn borta från sovrummet. Ljuset från skärmen stör dina sömnhormoner och gör det svårare för dig att slappna av och somna.
3. Träna mindfulness
Stress är en vanlig anledning till att du sover dåligt. Sömnbristen kan dessutom öka stressnivåerna. Ett sätt att få kroppen att slappna av och varva ner är att träna avspänning. Ta hjälp av olika andningsövningar eller varför inte ladda ner en app för mindfullness.
4. Motionera mer och skippa kaffet
Alkohol, nikotin och koffein är välkända sömnstörare. Regelbunden motion gör i stället att du sover bättre. Här krävs inga maraton, i stället kommer du långt med helt vanlig vardagsmotion. Motion minskar stress, ångest och depression – vilket också gör att du sover bättre. Mellan 30 och 60 minuters aktivitet varje dag har god effekt. En rask promenad fungerar utmärkt men du kan lika gärna cykla, simma eller jobba i trädgården. Så skippa kvällskaffet och ta en promenad i stället.
Läs också: Pratar du i sömnen? Här är 6 vanliga orsaker
5. Välj sovrum med omsorg
Har du möjlighet ska du välja ditt sovrum noggrant. Ljud kan störa sömnen och det finns därför all anledning att se över var i bostaden sovrummet är beläget. Har du chansen välj gärna ett rum in mot gården snarare än ut mot en trafikerad väg.
6. Se över ditt val av (sov)partner
Hur mysigt det än är att somna i någons famn är det inte alls säkert att det är bra för din sömnrytm. En snarkande partner kan exempelvis vara en riktig sömndödare. Christian Benedict sträcker sig så långt att han rekommenderar sambos att sova i separata sovrum. Män och kvinnor har exempelvis olika sömnmönster, enligt forskaren.
– Det är ju socialt oacceptabelt för folk tänker att deras förhållande är slut. Men jag är sömnforskare och delar inte sovrum med min fru. Det var problematiskt när vi sov ihop, hon var alltid trött, gick upp andra tider. Men nu är det jättebra! säger han till Metro.
Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män
7. Ta tag i ditt snarkande
Snarkningar är inte bara ett oljud – det kan också leda till syrebrist. Snarkningar är dessutom en väldigt vanlig orsak till dålig sömn. Mellan 10 och 20 procent av alla män snarkar – bland kvinnor är det något mer ovanligt. I värsta fall kan den som snarkar mycket och kraftigt lida av sömnapné. Det innebär helt enkelt att du gör kortare andningsuppehåll under natten.
Vet du att du snarkar bör du undvika att sova på rygg. Christian Benedict har till och med rådet att sy in en tennisboll i ryggen på tröjan du sover i. Detta gör – förhoppningsvis – att du till sist väljer en annan sovposition.
Och kom ihåg. En eller ett par sömnlösa nätter är ingen större fara. Kroppen kommer att kompensera den förlorade sömnen nästa natt med extra djupsömn. Däremot kan för lite sömn vara skadligt längden.
Har du långvariga problem med din sömn bör du söka hjälp. Ofta går problemen att behandla.
Källa: 1177.se, Metro
Sömnlös? Då ska du inte göra det här
Läs också: Sömnlös? Då ska du inte göra det här