Sparekonomens kritik mot föräldrar: ”Sluta fågelmata barnen"
I ett blogginlägg på Avanza kritiserar sparekonomen Claes Hemberg dagens föräldrar för att de inte lär sina barn pengars värde – utan att konsumera. Hans påstående stöds av en ny undersökning från Nordea som visar att andelen barn som får veckopeng minskat från 76 procent till 57 procent de senaste elva åren.
”Det är en alarmerande förändring. För samtidigt pekar allt mot att vi måste bli bättre på att ta hand om våra pengar. När ska dagens barn få chansen att lära sig pengar, om föräldrar fågelmatar dem vid minsta pip?”, skriver sparproffset Claes Hemberg i blogginlägget.
Läs också: Lär ditt barn om ekonomi – 5 roliga sätt
Enligt Nordea är de vanligaste anledningarna som föräldrarna uppger för att inte ge veckopeng att man istället ger pengar efter behov eller att de inte tycker att barnet är moget för det. Men Claes Hemberg håller inte med.
”Forskningen säger att barn kan hantera pengar redan vid 4-5 års ålder. Det är bara att ge dem en lagom slant och de lär sig”, skriver han och fortsätter: ”Det är inte så att fler svenska barn går med tomma fickor. De får bara pengarna på andra premisser. Istället för veckopeng säger föräldrarna att de ”stoppar till barnen pengarna” när de behöver sina slantar.”
Läs också: Så mycket kostar din fyraåring!
Men det senare alternativet lär barnen varken sparsamhet, planering eller värdet av pengar, menar sparekonomen. Istället lär sig barn att konsumera.
”Att få en peng i handen och direkt köpa för den är väl ingen match. Det är när vi får en peng och dessutom ger den en bestämd tid – en varaktighet. ”Den ska räcka en vecka eller en månad”. Det är då pengar blir spännande, kräver tanker och får barnens tankar kring pengar att mogna”, skriver Claes Hemberg.
Läs hela Claes Hembergs inlägg här.
Artikeln publicerades först på Femina.
6 saker du aldrig ska göra med dina pengar
Läs också: 6 saker du aldrig ska göra med dina pengar