Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Städa smartare: Minska på kemikalierna – och stressen

06 apr, 2025
author Nina Nyström
Nina Nyström
Marlene och Desiree samt städprylar
Vårsolen tittar fram – och plötsligt blir smutset mer synligt. (Tur att viljan att göra vårfräscht hemma också brukar dyka upp.) Vi bad två städexperter tipsa om hur vi gör städningen både enklare och mer miljövänlig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklareBrand logo
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

Tillsammans med dottern Desirée är städgurun Marléne Eriksson aktuell med boken "Husmorsbibeln" – full av smarta och miljövänliga städknep. Just gamla klassiska husmorstips och att städa med sådant som finns i skafferiet har fått ett rejält uppsving de senaste åren.

Vad är det som är bra med att städa med naturliga produkter och husmorsknep?

– Framförallt att det minskar andelen kemikalier. Här vet du vad det är du jobbar med, till skillnad mot rengöringssprayerna i butiken, där de flesta inte vet vad det egentligen är i dem. Dessutom är det mycket billigare. Många av rengöringssprayerna är ganska dyra, och mycket är onödigt. I ett hem för gemene man så behövs inte en hel massa olika flaskor och medel.

Annons

Finns det några särskilda mirakelblandningar ni kan rekommendera?

Vanligt vatten och diskmedel eller såpa är hur bra som helst! Då kommer man väldigt långt.

Oreda kan skapa stress

Hur påverkar städning vår hälsa?

– Många blir stressade av att ha det rörigt och ostädat runt omkring sig. Man vet att man borde städa, men knappt var man ska börja för det är svårt för hjärnan att fokusera i röran. Det gör att man hela tiden skjuter fram det. Men då blir det väldigt mycket du ska göra sen och då gör du det inte alls. Då blir man stressad av det istället.

Vad är bästa knepet då, för att inte hamna där?

– Det bästa är att göra lite kontinuerligt, och inte tänka att man behöver göra allt på en gång. Dela upp det och bocka av lite då och då. Och om man hela tiden tar undan saker och ting efter sig blir det inte så mycket på en gång.

– Ett annat viktigt råd är att se till att dela upp arbetet i familjen. Ta olika områden och gör ett städschema som man kan följa och se när man ska göra vad, och vem som gör vad.

Annons

Hur mycket ska man städa då?

– Först och främst är det ju skillnad på rent och rörigt. Det är kanske snarare röran som gör en stressad, än lite damm i hörnet. Sen är alla väldigt olika. Någon kan tycka att det är jättenoga och vill städa ofta, medan en annan inte tycker det. Då får man hitta en nivå på vad som är rimligt och försöka mötas där. Men lägg mest krut på kök och badrum där det finns mycket bakterier, håll efter och torka regelbundet. Ett rum som inte används ofta kanske räcker att städa var fjortonde dag. Mycket hänger också på hur du bor, om det är litet eller stort.

Städredskap i skafferiet – 4 favoriter

1. Såpa

Såpa löser upp ­fettbaserad smuts och fungerar ypperligt i en ugn eller i en diskho, där det ­tenderar att finnas mycket fett och olja.

2. Diskmedel

Vi använder ­diskmedel till väldigt mycket. Det är ett ­neutralt rengöringsmedel som fungerar ­jättebra för daglig ­rengöring av lätt smuts, och på ­känsliga ytor.

3. Bikarbonat

Bikarbonat har många användningsområden när det ­kommer till att rengöra i exempelvis badrum och kök. Men också för att ta bort fläckar och bli av med dålig lukt, missfärgningar och mycket annat. Det finns små förpackningar att köpa av bikarbonat, men de är ofta rätt dyra. Så satsa hellre på storpack. När du väl börjat använda det kommer du inse hur bra det är och då kommer storpack väl till pass!

4. Ättika

Ättika är ett surt ren­göringsmedel och lämpar sig huvudsakligen för att ta bort kalk. ­Fungerar förträffligt för att få bort fläckar från kalk, till exempel i badkaret, ­handfatet eller på en dusch­-vägg i glas.

Annons

Tvätta kuddar och gardiner

Vad borde vi generellt städa mer – eller mindre?

– De flesta av oss tvättar våra kläder lite väl ofta. En del plagg hade klarat sig bra med en vädring istället för tvätt. Däremot är vi undermåliga när det kommer till att tvätta kuddar, täcken, gardiner, filtar och liknande. Rent och hygieniskt är också två skilda saker när man pratar om tvätt. Det blir rent även om man tvättar i 30 grader. Men det blir inte hygieniskt, då måste man upp i högre temperatur. Men många väljer ändå att tvätta i 40 grader för att det är samma bakterier inom samma familj. Det där är också lite grann hur man tycker själv.

Hur bör man tvätta träningskläder?

– Just elastan, som ju finns i många träningskläder ska inte tvättas i mer än 30 grader, annars förstör man fibrerna och passformen.

Annons

Men det är alltså inte hygieniskt?

– Nej, det är inte det. Men eftersom det handlar om dina egna bakterier, och det inte handlar om underkläder – där det i regel finns en del bakterier, räcker det att tvätta i 30 grader, det blir rent ändå.

3 naturliga tips för dig som tränar

Skippa sköljmedlet när du ­tvättar träningskläder. Det förstör elastanet och är dessutom onödigt skadligt för miljön. Tvätta heller inte träningskläder för varmt, 30 grader räcker, menar Marléne och Desirée.

Var noga med att tömma träningsväskan och hänga upp kläderna direkt när du kommer hem. Det här är det många som slarvar med, och det blir inte fräscht. Tar du hand om kläderna håller de längre.

Ett tunt lager bikarbonat i skorna är effektivt sätt att ta bort dålig lukt. Häll en matsked bikarbonat i varje sko och sprid ut det över hela innersulan. Låt stå över natten. Töm sedan ut bikarbonaten och dammsug ur se sista resterna.– Det fungerar faktiskt superbra, ­tipsar Desirée som springer mycket.

Annons