Städprofilen: 7 smarta knep som effektiviserar städningen
Städar du helst så lite det bara går? Självklart finns det en och annan som älskar att städa, men majoriteten lägger (nog!) den tiden på annat.
Städ- och organiseringsprofilen Lotta Kindlund brukade avsky det. Idag inspirerar hon andra om hur man kan städa smartare, rensa mer och organisera bättre, genom sitt Instagram-konto Levaminimalistiskt. Hon tycker att bra rutiner är A och O för att plock och rengöring ska gå snabbt och enkelt.
– Städrutiner är viktigt för ett fungerande hem. Den största utmaningen för många är att man måste plocka undan innan man kan börja städa och det tar ofta så mycket tid och energi att man inte hinner städa efteråt. Men har man en bra morgon- och kvällsrutin klarar man sig ganska långt, speciellt under jul eller intensiva jobbperioder. Då underhåller man hushållsysslorna hela tiden och det tar längre tid innan det blir väldigt smutsigt eller väldigt stökigt, säger Lotta Kindlund.
Oavsett om du tycker om att städa eller inte är det något som behöver göras, dessutom visar forskning att det är bra för hälsan. Men hur gör man städningen enklare, snabbare och mer effektiv? Här är några tips.
1. Skaffa en kvällsrutin
Om du hela tiden underhåller ditt hem kommer veckostädningen (eller hur ofta du nu vill städa) inte ta lika lång tid. En bra kvällsrutin kan vara att “stänga köket”, tycker Lotta Kindlund. Alltså att få undan all disk och se till att bänkskivor, diskho och spis är rena. Se över golvet och sopa, ta några drag med en sladdlös dammsugare eller använd en torrmopp för att snabbt få köket att se renare ut. Kvällsrutinen kan också inkludera att se över golvet i hallen på samma sätt och att plocka undan saker som ligger på fel plats.
– En kvällsrutin är det enklaste att börja med när det kommer till nya städrutiner. När du får in vanan kan du vakna upp till en mycket lättsammare morgon dagen efter, säger Lotta Kindlund.
2. Skaffa en morgonrutin
Hinna städa mitt i morgonstressen? Jodå, det går, hävdar Lotta. Hon tipsar om att snabbt slänga ett öga på tvätten för att undvika tvättberg: Behöver en maskin köras igång? Behöver något hängas eller tas undan?
Lotta rengör dessutom både handfat och toalett varje morgon – men det är ingen storskrubbning vi pratar om. Lätt och snabbt ska det vara (men fortfarande bli renare än innan).
– Jag använder en städservett, lite toalettpapper eller en gammal handduk, sprayar lite rengöringsmedel och torkar bort det värsta i handfatet. Det finns ofta lite smink- eller tandkrämsrester och något hårstrå där. Ta bort det och torka sedan snabbt av toaletten. När du håller efter hela tiden behöver du aldrig göra någon tidskrävande djuprengöring, säger Lotta.
3. Städa ett rum i taget
Lite här, lite där och till slut lite överallt. Känner du igen dig? Känslan av att vara igång på flera ställen gör att du känner dig effektiv, men så är det inte – det är precis tvärtom! Som med allt annat i livet är det mycket bättre att fokusera på att slutföra en sak i taget – och städning är inget undantag. Spara dammsugningen till sist!
4. Ta med en korg in till varje rum
En strumpa ska till tvättstugan, en hammare till verktygslådan och disken ska flyttas från diverse rum till köket. I stället för att springa och lägga tillbaka en sak i taget på rätt plats är det bättre att använda en korg. Avsluta städningen med att gå ett varv och lägga tillbaka prylarna du samlat på dig under städpasset. Om saker ofta måste förflyttas mellan över- och undervåning eller olika rum kanske det är läge att fundera över om sakerna faktiskt bör ha en annan plats i hemmet.
– Om man alltid är barfota hemma kanske strumporna inte ska vara i sovrummet utan i hallen i stället. Man kan faktiskt flytta runt saker lite, säger Lotta Kindlund.
5. Gör det till en lek
Vem har sagt att städning inte kan vara en lek? Oavsett om du är tävlingsinriktad eller inte kan det vara en god idé att ställa en klocka som du jobbar mot. Det är hjälpsamt om du bara har en viss tid att lägga på städningen och sen blir klar snabbare än du annars hade blivit.
6. Gör två saker samtidigt
För den som inte tycker att städning är det roligaste är ett tips att se till att faktiskt göra det roligt. Använd tiden till att ringa en vän, lyssna ikapp en podcast eller varför inte en ljudbok?
7. Använd ett universalrengöringsmedel
Man behöver inte krångla till det så mycket och många av butikernas rengöringsmedel är faktiskt helt onödiga.
– Jag tycker att såpa fungerar till mycket, både ytor och golv. Och en sprayflaska med ättika, vatten och några droppar diskmedel fungerar bra i badrummet. Städar man lite och ofta kan man komma rimligt undan och behöver inte köpa många eller starka rengöringsmedel, säger Lotta Kindlund.
Foto: TT/Privat