Stora brister i märkning av kosmetika – här är de vanligaste osanningarna
Kosmetika marknadsförs ofta med påståenden som inte alltid håller vad de lovar. Ibland marknadsförs de med halva sanningar – eller rena lögner. Det förekommer också felaktiga och nedsättande påståenden om vissa ingredienser, allt för att svartmåla de märken som använder dem. Det visar en granskning som Läkemedelsverket har gjort.
15 av 20 produkter hade brister i märkningen
Läkemedelsverket tittade på märkning och marknadsföring av 20 kosmetiska produkter inköpta från tio webbutiker på den svenska marknaden. 15 av 20 granskade kosmetikaprodukter hade brister i sin märkning. Bland annat saknades svensk varningstext på hårfärger, som kan innehålla allergiframkallande ämnen.
Även hudkrämer för barn och ansiktsmasker hade brister i märkningen.
Man upptäckte också otillåtna påståenden som ”utan parfym” fast produkten innehöll parfym enligt ingrediensförteckningen.
Så används falsk marknadsföring
Här är andra brister Läkemedelsverket upptäckte:
- Påståendet "effekt på eksem, psoriasis och akne”. Produkter för behandling av sjukdomar ska klassas som läkemedel. Kosmetiska produkter har inte genomgått samma strikta kontroll som läkemedel därför får man inte påstå att de lindrar sjukdomar.
- Påståendet ”fri från” – ofta följt av parabener. Detta trots att parabener är klassat som säkert att använda. På så sätt kan man ge sken av att konkurrenternas produkter innehåller tveksamma ämnen och är ”farliga”. Det är inte tillåtet att använda marknadsföring som är nedsättande mot ingredienser som får användas i kosmetika.
- I vissa fall kan produkter också påstås vara ”fri från” ett ämne som redan är förbjudet i alla produkter. Detta för att förvirra konsumenten och få dem att tro att andra kanske använder det förbjudna ämnet i sina produkter.
- Fortfarande förekommer märkningen ”ej testad på djur” – trots att testning av kosmetiska slutprodukter på djur är förbjudna sedan 2004. Sedan 2013 finns det dessutom ett fullständigt förbud mot att sälja kosmetika där slutprodukter eller ingredienser har testats på djur. Ingen produkt på den svenska är därför testad på djur.
Granskning har lett till att flera av de undersökta produkterna inte längre säljs av nätbutikerna.
Foto: TT