10 stresstecken experter vill att du verkligen håller koll på
Ibland rullar livet på för fort och har man väl kommit in i stressbubblan så kan det vara svårt att uppfatta alla tecken kroppen signalerar, som säger att det är dags att ta det lugnare och hitta ett sätt att hantera stressen.
10 tecken på att du behöver stressa ner nu
Här är tio tecken på att du behöver minska din stressnivå, enligt studier och experter.
Du tappar, eller får större, aptit
När vi stressar slutar vi lyssna på kroppens signaler och när det gäller mat så kan det egentligen gå åt två håll. Antingen känner vi inte alls att vi är hungriga eller så känner vi inte att vi är mätta.
En del tappar aptiten helt och får svårt att äta. Andra äter mer än de behöver. Det är också vanligt att stressäta, eller känsloäta, det vill säga att man äter av andra anledningar än att man är hungrig eller behöver äta. För att man vill dämpa jobbiga känslor, är uttråkad eller liknande …
Om vi stressar mycket så går också matsmältningssystemet långsammare eftersom kroppen bedömer att fokus behöver ligga på andra delar och funktioner i kroppen (som att du behöver energi för att fly från fara till exempel och blodet därför pumpas ut till musklerna framför matsmältningssystemet).
Det kan också påverka din aptit, säger stressexpert dr Cynthia Ackrill till Health.
Du får svårt att fokusera
När hjärnan går på högvarv och vi har många bollar i luften samtidigt, eller när vi tänker på saker som skapar stress, så blir det svårt att fokusera på det vi gör i stunden. Du kan uppleva att du får svårt att fokusera på en sak i taget och vara riktigt närvarande i det du gör.
Om du känner att du har svårt att göra en sak åt gången, ofta tar upp mobilen och tittar på ungefär samma saker eller att du inte får saker gjorda för att tankarna pockar på uppmärksamhet så bör du se över din stress.
Du får svårt att sova
Med mycket tankar som rör sig i huvudet kan det både bli svårt att somna och att sova längre stunder. Samma sak händer om kroppen går på högvarv. Kroppen får ju signaler om att det händer saker, inte att den ska ta det lugnt och slappna av.
Sömnen är livsviktig för hälsan. Inte minst fattar vi sämre beslut när vi inte har sovit ordentligt och stressen kan ökas på ännu mer.
Du tappar sexlusten
Stress och trötthet är några av de vanligaste anledningarna till att vår sexlust blir mindre eller försvinner. Det kan också vara kopplat till hormoner. Och när vi är stressade får vi lättare obalans i hormonerna.
Det finns ingen regel kring vad som är en normal sexdrift men om du själv märker att sex inte känns lika intressant eller viktigt längre, mot hur du brukar känna, så kan det vara ett varningstecken på att du behöver ta det lugnare.
Du blir lättare irriterad
Ett av de första stressymtomen som andra brukar notera är att du lättare börjar bli irriterad. Kanske märker du det själv också, att stubinen blir kortare och små saker plötsligt blir väldigt stora.
Du kanske blir mer arg på saker som händer omkring dig eller på människor i din närhet. Känner du att ditt humör förändrats åt det hållet så vill du kanske stanna upp och fundera vad som händer och hur du kan minska stressen i ditt liv.
Du får huvudvärk
Får du ofta spänningshuvudvärk? Det kommer ofta av att man spänner musklerna i nacken och skalpen. Vilket vi ofta gör under stress. Men det kan också komma av oro och depression som också är bidragande orsaker till stress.
Du får diarré eller förstoppning
Eftersom matsmältningen inte fungerar som den ska när vi är stressade så påverkas ofta magen på olika sätt. Magen påverkas förstås också om vi inte äter som vi brukar eller äter mycket mer än vi bör under en period.
Följden kan bli att man lättare blir förstoppad, eller att man får diarré. Många tänker inte på att magproblem kan komma just av stress men att ta det lugnare kan vara det som gör skillnaden mellan en ledsen och en glad mage.
Du får akne
Långvarig stress skapar obalans bland hormoner och det i sin tur kan leda till att huden påverkas. Inte minst genom vuxen-akne. Enligt MedlinePlus beror det ofta på att huden blir oljigare när vi är stressade.
Du får gråa hår
Om du stressar för mycket för länge, utan att kroppen får tillräckligt med återhämtning, så börjar kroppen brytas ner. Ett tecken på det kan faktiskt vara att man blir gråhårig.
Amerikanska National Institutes of Health har i studier kommit fram till att det beror på att stressen påverkar stamcellerna som skapar hårpigmentet.
Du känner av ditt hjärta
Om vi stressar för mycket kan det påverka faktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Enligt American Heart Association så handlar det framför allt om högt blodtryck och kolesterol.
Vid kraftig stress kan man också få kraftiga ångestkänslor som man kan missta för hjärtinfarkt. Då är det verkligen dags att ta det lugnt på allvar.
Det är viktigt att lära sig hantera stressen på ett bra sätt och se till att få ordentligt med återhämtning.
Foto: TT Källa: Health