Stressad? Unna dig ett skogsbad – så funkar nya snackisen
– Hela systemet hamnar i baklås när vi blir stressade och nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen höjs, säger Cecilia Gustafsson, som är holistisk tränare, inspiratör, utbildare och har tagit fram träningskoncept som Soma Move och Organic Bodywork.
Här berättar hon om nya mindfulness-trenden skogsbad och guidar dig till ett skönt dopp i det gröna (eller okej, det brungrå eller vita beroende på var i landet du befinner dig just nu).
– Vi har länge haft på känn att skogen läker, och det har man sen kunnat bevisa i studier. Immunförsvaret höjs och kortisolet sjunker när vi är i skogen, och det är närande för någon som är väldigt stressad, säger Cecilia Gustafsson.
Forskning har också visat att både blodtryck och puls går ner när vi vistas i skogen. Dessutom ökar vår koncentrationsförmåga.
I skogen växer träd – och trygghet
– Träden utsöndrar doftämnen som tycks påverka vårt system, och mikrober i jorden avger dofter som vi omedvetet plockar upp. Det förankrar oss i djup trygghet, säger hon.
Dessutom är luften extra syrerik i skogen och färgen grönt har traditionellt setts som rogivande.
– Om du skogsbadar badar du dina sinnen i skogens atmosfär. Du blir varse och tar emot det som är vackert och väldigt basalt, som solens strålar genom löven. Öppna upp för doftsinnet och lägg märke till hur det luktar, för känslan genom att ta på mossa, träd och bark, och verkligen vila i hörseln. Det är inte så ofta vi kan ta emot naturliga ljud.
Sugen på ett skogsbad? Så gör du!
Gör så här: Hitta en skog eller ett annat grönområde och börja ströva. Ta det långsamt, det ska inte vara någon snabb vandring. Rör dig i en natur som du tycker är fin, där du tycker om att vara. Det ska inte vara mörkt eller hotfullt.
Sätt dig ner då och då eller stå alldeles stilla. Blunda och hör det som hörs. Försök uppfatta dofterna, luta dig mot ett träd och känn efter hur det känns. Växla mellan sinnena.
– Det finns en nyckel i att låta kroppens sinnen vara mer aktiva än kroppen så ställ dig själv tillbaka i stället för att vara aktiv.
Skogen har en lugnande effekt på både kropp och knopp. Det sympatiska nervsystemet aktiveras när vi utsetts för stress och förbereder kroppen för fysiskt aktivitet. Stresshormoner skickas ut i kroppen så att puls och blodtryck går upp och energi frigörs till muskler och hjärna. Det parasympatiska nervsystemet bygger upp kroppen och motverkar effekterna av det sympatiska nervsystemet och vi aktiverar det vid vila, sömn och återhämtning.