Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Stressexperten: Vi behöver en minisemester – varje dag

06 aug, 2019
Stressa inte mer än nödvändigt i höst.
Är du alltid stressad direkt efter semestern? Det är en varningssignal du bör ta på allvar. Här är några tips för att behålla semesterlugnet hela vintern och våren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varva ner inför semestern – 5 tipsBrand logo
Varva ner inför semestern – 5 tips

Känner du alltid en stress över att gå tillbaka till jobbet efter en semester? Det finns några saker att tänka efter en ledighet, så att tiden på jobbet blir mer harmonisk.

Gro Sundell, enhetschef på Psykiatrimottagning utmattningssyndrom vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, delar med sig av några tips för att hålla stressen på en lagom nivå – så att du orkar fram till nästa semester.

Semester 30 min om dagen

Bland annat berättar hon att vi måste komma ihåg att även det som är roligt tar energi. Det är dels viktigt att komma ihåg när du planerar semestern, så att du får in tid för återhämtning – men dels också viktigt när du kommer tillbaka till vardagen och kanske ska ”ta igen” allt du inte hann göra innan ledigheten. Middagar bokas in, AW med jobbet, träningsdejter flera gånger i veckan och så vidare.

– Du klarar inte av att återhämta dig på fyra veckor om du är superstressad resten av året. Hemligheten är att skapa rum för återhämtning i vardagen så att du varje dag kan få lite återhämtning. Jag brukar säga att man ska ha en minisemester på 30 minuter varje dag för då är man kanske inte helt slut när semestern väl kommer, säger Gro Sundell.

Annons

En bra sak kan till exempel vara att återgå till jobbet mitt i veckan istället för på en måndag, för att få en mjukstart, och öka chansen att hålla kvar i semesterlugnet längre.

Behövs en förändring?

Du som känner dig stressad över att börja jobba igen behöver se över din situation. Är du inte utvilad efter semestern är det ett varningstecken som bör tas på allvar. Varför känner du så här? Finns det något du själv eller kanske din chef kan hjälpa dig med? Att prioritera bland dina arbetsuppgifter, och reda ut när du kan och bör säga nej, kan göra stor skillnad.

Gro Sundell tycker att vi borde bry oss om vår psykiska hälsa lika mycket som vi bryr oss om våra mobiltelefoner.

– Vi vill att vår mobiltelefon ska hålla hela dagen därför laddar vi den under natten så att den är fulladdad på morgon och räcker hela dagen. Har mobilen ett gammalt batteri kanske vi även laddar den under dagen. Det går visserligen att använda en mobiltelefon tills att den laddar ur helt, men då går den heller inte att använda alls under ett tag. Samma princip gäller för oss människor. Det är tack vare en god nattsömn och mikropauser under dagen som vi  laddar vår energi.

Källa: Sahlgrenska  Foto: TT

Läs mer:

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

7 märkliga saker stress gör med kroppen

Testa vår kurs:

Annons