Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Stressläkaren: Sluta stressa ner med saker du hatar!

12 feb, 2020
Rangan Chattarjee om stress.
Läkaren och författaren Rangan Chatterjee berättar för Jenny Strömstedt att hon borde sluta med yoga. Inte för att det är dåligt, men för att hon hatar det – och då hjälper det inte mot stressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Stress i vardagen har blivit ett av våra vanligaste problem – världshälsoorganisationen WHO kallar stress för 2000-talets hälsoepidemi.

Och låter vi stressen bara fortsätta kan det leda till utmattningssyndrom, men även till ångest, depression, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, fetma, diabetes typ 2, magproblem och högt blodtryck. Därför är det många som idag letar efter sätt att få återhämtning på bästa möjliga – men också tidseffektiva – sätt.

Läkaren Rangan Chatterjee gjorde global succé med boken Hälsobalansen (The Four Pillar Plan på engelska), och kom i början av förra året med boken Stressbalansen. TV4:s Jenny Strömstedt intervjuade honom angående stressbalans nyligen, och han menar att stressen är förödande för vår hälsa. Men han säger också att lösningen inte alltid är att följa alla råd vi hör och läser om. Jenny Strömstedt berättade att hon utövar yoga, fastän hon hatar det.

Annons

– Det är problematiskt. Gör inte saker du hatar, för då fortsätter du inte och det kommer alltid vara en kamp. Gällande stress säger jag alltid att det är viktigt att göra saker du älskar, säger han i intervjun.

Gör saker du älskar istället

Enligt Chatterjee visar forskning att vi genom att göra saker vi älskar faktiskt blir bättre på att hantera stress. Samtidigt som våra stressade jag har svårare att njuta av vardagliga saker. I sin bok pratar läkaren om fyra pelare. En är relationer.

– Att ha nära, sunda relationer är nog ett av de bästa sakerna för att stressa ner. Och tvärt om: Om man lider av kronisk stress har man svårare för att vårda relationer, säger han.

Och med relationer menar han inte bara en kärlekspartner, utan även små saker som beröring har stor betydelse för våra stressnivåer. Beröring är ett grundläggande biologiskt behov.

Och forskningen stöder påståendet om beröring. Bland annat har man sett att basketlag som jobbar med beröring mycket inför och i början av en säsong får bättre placering i ligan, och att servitörer som exempelvis lägger en hand på kundens axel ofta får högre dricks.

Annons

Se ocksåRangan Chatterjees bästa tips för viktbalans och ett friskare liv.

Mobiler stressar hjärnan

En av de största stressutlösarna på 2000-talet menar han är att vi aldrig stressar ner. När vi tidigare har suttit och pratat med en vän, läst en tidning eller tittat på folk så sitter vi nu och scrollar i våra mobiler.

– Tidigare trodde man att hjärnan kopplade av så fort man slutade fokusera på något, men idag vet man att det inte stämmer.

Det som händer är istället att en del i hjärnan som kallas ”standardnätverket” DMN jobba på högvarv. Dess uppgift är bland annat att hjälpa oss lösa problem och komma på kreativa lösningar. Och om hjärnan aldrig får koppla av kommer den här delen inte att fungera optimalt.

Han menar också att vi inte får glömma att smartphones och ständig uppkoppling bara har funnits i omkring tio år, och fortfarande är något av ett socialt experiment som vi ännu inte vet hur det kommer att påverka oss.

Annons

Lämna mobilen morgon och kväll

Han avslutar med att ge Jenny två enkla tips kring hur hon ska stressa ner:

– Försöka att börja och avsluta dagen utan mobilen, helst en timme på morgonen och en timme på kvällen. Du kommer känna dig lugnare, mer utvilad och få bättre sömn. Underlätta genom att inte ladda mobilen i sovrummet. Tips två gäller lunchen. Alla borde ta en kvarts teknikfri rast. Lämna telefonen på skrivbordet och gå en kvarts promenad. Du kommer tillbaka med lägre stressnivåer och du kommer vara mer produktiv och kreativ.

Se hela klippet från Nyhetsmorgon här:

Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT

Läs mer:

Anders Hansen: Mobilerna gör oss sjukare – här är anledningen

Mia Törnblom: 5 steg till mindre stress i vardagen

Så undviker du att bli farligt stressad – Karin Adelskölds 8 kloka råd

Testa vår kurs:

Annons