Studie: 8 kända sanningar om sömnproblem – som inte stämmer
Det gör detsamma hur nyttigt du lever, med rätt kost och mycket motion, om du inte får sömn. Sömn påverkar bland annat stressnivåer, immunsystem, aptit, blodtryck och hjärt- och kärlhälsa. Men alla tänker inte på det.
– Folk har varit lyckligt ovetande eller avsiktligt undvikit att ta till sig vissa fakta om sömn. Olyckligtvis har också sömnbrist ibland setts som något att vara stolt över, säger Rebecca Robbins som är forskare vid NYU School of Medicine till Health.
Därför bestämde sig hon och ett forskarteam att gå igenom 20 ”sanningar” om sömn som de hittade på Internet och se om de stämde.
8 ”fakta” om sömn som inte stämmer
Inte helt förvånande var många av dem myter, här är några av dem:
1. Att ligga i sängen och blunda är nästan lika bra som att sova
Din hjärna har två lägen när det gäller sömn: vaken eller sovande. Det finns inget mellanläge. Det märks på din kropp. Under REM-sömn fungerar till exempel din matsmältning och ditt hormonsystem annorlunda. Du får dessutom lägre kroppstemperatur.
2. De flesta vuxna klarar sig på fem timmars sömn eller mindre
De rekommenderade riktlinjerna för vuxna är sju-nio timmar sömn per natt. Då får man återhämtning och risken att bli sjuk minskar. Den som regelbundet förlorar sömn löper en ökad risk att drabbas av kronisk sjukdom och sämre hjärt-kärlhälsa, ämnesomsättning, immunförsvar och mental hälsa.
3. En tupplur på eftermiddagen kompenserar om du har svårt att somna på kvällen
Små tupplurar kan vara bra för dig, men det finns ett tydligt undantag: Om du har svårt att somna på kvällen. Att sova middag gör dig mindre trött på kvällen och då kan det bli svårare att somna. Rekommenderas alltså inte vid sömnstörningar.
4. Att titta på TV i sängen gör att du slappnar av innan du ska sova
Forskarna i studien upptäckte att personer som sover för lite oftare tittade på TV i sängen, än andra. Ett avsnitt av favoritserien precis innan man ska sova är med andra ord inte en bra vana.
5. Ligg kvar i sängen och vänta på sömnen om du har svårt att somna
Det bästa är inte att ligga och vrida sig i sängen, enligt studien. Gå istället upp en stund och gör något i ett annat rum, men inte något som involverar elektronik. Småstäda lite eller läs en bok. Tillbaka i sovrummet ska du se till att det är helt mörkt och tyst: inga laddare som blinkar, inga bakgrundsljud.
6. Alkohol gör att du sover bättre
Ett litet glas på kvällen gör inte att du får bättre sömn. Tvärtom. När forskarna gick igenom tidigare studier fann de att alkohol har negativ effekt på sömnen: Det gör att det tar längre tid att falla i stärkande REM-sömn. Alkohol gör även symtomen på sömnapné (då man får små andningsuppehåll under sömnen) värre.
7. Om du sover gott ligger du stilla i sängen
Det är helt normalt att röra sig under sömnen. Om du ligger stilla eller vrider och vänder på dig handlar mest om var du befinner dig i livet, inte om sömnkvalitet. Personer mellan 18-30 rör sig minst i sömnen.
8. Att träna fyra timmar, eller mindre, före läggdags stör sömnen
Enligt studien är träning bra för sömnen, även om det sker på kvällen. Dessutom är sömn bra för träningen.
Källa: health.com Foto: TT
…
Läs mer:
Får du tillräckligt med djupsömn? Testa här!