Ny studie: Alkohol kan påverka hjärtat direkt vid intag om man lider av hjärtsjukdom
Nu visar en studie att alkohol även i måttlig mängd kan påverka hjärtat negativt, i alla fall om man lider av hjärtflimmer.
Förmaksflimmer, eller hjärtflimmer som det också kallas, är en störning i hjärtats rytm. Om man lider av hjärtflimmer har man ofta hjärtklappning, oregelbunden hjärtrytm eller en obehagskänsla i bröstet i vila. Man kan också ha en sämre prestationsförmåga vid ansträngning. Alla får dock inte symtom.
Enligt beräkningar har runt 300 000 personer förmaksflimmer. Men mörkertalet tros vara stort och det egentliga antalet ligger troligen runt en halv miljon.
Misstanke om ett samband har funnits länge
Läkare och forskare har länge misstänkt att det finns ett samband mellan alkohol och hjärtflimmer, rapporterar Aftonbladet. Men man har inte kunnat fastställa det forskningsmässigt.
Men nu har en ny studie publicerats som i alla fall bekräftar teorin, även om den för sig själv inte kan fungera som ett entydigt bevis. Studien anses dock vara den grundligaste på området.
Måttliga mängder alkohol kan öka risken för hjärtflimmer
Studien, som publicerats i Annals of Internal Medicine, visar att måttliga mängder alkohol snabbt kan öka risken för hjärtflimmer om man har diagnosen. Med måttliga mängder alkohol syftar forskarna på till exempel en öl eller ett glas vin.
Totalt studerades 100 personer som tidigare hade upplevt hjärtflimmer och forskarna följde deras alkoholintag och hjärtrytm dygnet runt i nästan fyra veckor. Minst 56 deltagare fick hjärtflimmer vid något tillfälle och attackerna hade då triggats av alkohol.
Resultaten visar att risken att drabbas av hjärtflimmer verkar vara dubbelt så hög efter en enhet alkohol. Om testpersonerna drack två eller fler enheter inom loppet av fyra timmar sågs en tre gånger så hög risk.
– Det här visar att när vi dricker alkohol har det troligtvis en omedelbar effekt på hjärtats funktion, säger Gregory Marcus, professor i medicin på kardiologiska avdelningen vid University of California och en av forskarna bakom studien, till The New York Times.
Patienter ofta medvetna om alkoholens triggande effekt
Forskarna bakom studien tror att resultaten även kan vara av betydelse för friska personer. Men det går inte att direkt överföra resultaten av den här studien till människor som inte har hjärtflimmer eftersom det inte har studerats i detta fall. Testdeltagarna hade en typ av förmaksflimmer som kommer och går. Det går då ofta över av sig själv inom några minuter eller timmar.
Många som har den här typen av hjärtflimmer har dock själva upptäckt att alkohol lättare ger attacker, enligt Ole-Gunnar Anfinsen, överläkare vid hjärtarytmi på kardiologiska avdelningen vid Oslo universitetssjukhus.
– Episoder av förmaksflimmer efter en ordentligt fylla har redan en medicinsk beteckning: ”semester-hjärta”. Fynden i studien är därför inte förvånande, men det är första gången det har varit möjligt att påvisa och kvantifiera ett så tydligt samband, säger han till Aftonbladet.
Källa: Aftonbladet, Annals of Internal Medicine
Foto: TT