Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Studie: Cola kan orsaka minnesproblem och stress

19 aug, 2022
par skålar i cola
Läsk är ingen hit för den som vill behålla vikt och tänder. Nu visar ett forskarteam från Brasilien hur drycken även påverkar vårt minne och vår stresskänslighet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Att dricka cola under flera månader kan resultera i minnesförsämring och oxidativ stress (en kemisk stressreaktion orsakad av skadliga ämnen) i hjärnan. Detta enligt en ny studie gjord på råttor. Forskarna från University of Southern Santa Catarina i Brasilien, fann att stressmarkörer ökade tydligt i hjärnan efter drygt två månader med cola-baserade läskedrycker, vilket även hade negativa konsekvenser för beteendet.

Minnesstörningar och högre nivåer av stress

Bakgrunden till studien var att forskarna ville förstå i vilken utsträckning dryckerna kan påverka hjärnan. Tidigare forskning har implicerat hög konsumtion med ökad risk för sjukdomar och kognitiv försämring. Råttorna i studien indelades i två grupper. Den ena gruppen hade fri tillgång till läsk, medan den andra kontrollgruppen bara drack vatten. De hölls på "diet" i 67 dagar och utsattes sedan för ett antal labyrinttest som utvärderade minne och beteende. Hos de unga råttorna orsakade läskedryckerna minnesstörningar och resulterade i lägre poäng på labyrinttesterna. Vid vävnadsanalys i hjärnan upptäcktes även högre nivåer av stressmarkörer hos de koladrickande råttorna.

Annons

Upptäckten är helt i linje med tidigare forskning som tyder på att intag av läsk påverkar både hjärnan och vårt beteende. Högre nivåer av oxidativ stress också starkt kopplat till en ökad risk för demens.

Kombinationen koffein och socker

Så vad är det i Cola-baserade drycker som är skadligt för oss? I likhet med andra läskedrycker innehåller Coca Cola socker, färgmedel, koffein och kemikalier. Kombinationen av socker och koffein gör att man snabbt blir pigg, men lika snabbt dalar blodsockret och gör en trött och lättirriterad. Den höga mängden socker är det som främst påverkar hälsan negativt. En liten colaburk motsvarar tio sockerbitar. De sockerfria alternativen får inte heller tummen upp av forskare och näringsfysiologer. Det innehåller istället för socker sötningsmedlet aspartam. Aspartamsötade läskedrycker får innehålla högst 0,6 gram/liter.

Källa: IFLScience, Livsmedelsverket

Annons