Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Studie: Covid kan trigga MS – flera fall bland vårdade i Sverige

28 dec, 2024
author Adelina Storkaas
Adelina Storkaas
Flera personer som vårdades för svår covid-19 under pandemin har senare fått diagnosen MS. Risken att drabbas av den autoimmuna sjukdomen är väldigt liten – men den har ökat bland dessa patienter, visar en ny svensk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Annah Björk drabbad av postcovid – så påverkas hennes vardagBrand logo
Annah Björk drabbad av postcovid – så påverkas hennes vardag

Risken att drabbas av sjukdomen, som påverkar nerverna i hjärnan och ryggmärgen, är mer än dubbelt så stor bland personer som vårdats för allvarlig covid-19 jämfört med personer som inte smittats av viruset. Det visar en studie vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro, som publicerats i Brain Communications.

– Det finns en koppling mellan hur allvarlig covid patienten har och MS. Ju allvarligare covid desto större risk för att den utlöser en latent MS, säger Scott Montgomery, professor i klinisk epidemiologi och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Antalet fall kan öka

När han och hans kollegor studerade alla patienter som lagts in på svenska sjukhus med covid-19 mellan 2020 och 2022 såg de att nästan 26 av 100 000 senare utvecklat multipel skleros, MS, efter allvarlig covid. Det motsvarar ungefär 0,02 procent. Men professorn befarar att antalet fall kan komma att öka ytterligare och att man kommer att kunna se ett ännu starkare samband mellan covid och MS om några år.

"Eftersom majoriteten av människor som var smittade inte kommer att utveckla sjukdomar som MS bör de inte oroa sig", säger Scott Montgomery.

– Vanligtvis tar det 10 till 20 år från att hjärnan blivit utsatt för något som utlöser MS till att sjukvården sätter diagnosen, säger han.

Annons

LÄS OCKSÅ: Läkarna om postcovid: "Att vara kvinna är en riskfaktor"

MS är vanligare bland kvinnor än bland män. Sjukdomen påverkar det centrala nervsystemet, och i början kan den ge symtom som försämrad syn eller förändrad känsel i en arm eller ett ben.

Man kan inte bli helt frisk från MS, men med rätt medicin kan utvecklingen bromsas. Professorn tycker därför att det är viktigt att personer med symtom söker vård.

– Ju tidigare patienter med MS får tillgång till läkemedel desto bättre livskvalitet får de, eftersom det finns läkemedel som mycket effektivt kan skjuta upp sjukdomsförloppet, säger han.

Samtidigt betonar han att de flesta som haft covid-19 inte behöver oroa sig för MS, då sjukdomen är mycket ovanlig.

Foto: Maria Elisson, TT/Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Annie, 53, fick Alzheimer efter covid: "Jag försöker vara i nuet"

Annons