DÅ påverkar fullmånen din sömn mest
Fullmånens effekt på oss människor har diskuterats och studerats i evigheter. Den sägs påverka allt från vårt humör till kvinnors menscykel och dessutom öka risken för olyckor och mord. Många vittnar också om att de sover dåligt vid fullmåne. Nu har forskare i USA och Argentina tittat närmare på månens faser och vilken betydelse de har för vår sömn.
LÄS MER: 4 saker du gör varje dag som garanterat förstör din sömn
Fullmånen påverkar oss olika
De tittade på sömnen hos såväl personer som lever i städer med tillgång till elektriskt ljus och personer som bor på landsbygd utan elektriskt ljus. Sömnen mättes med speciella monitorer som testpersonerna bar runt handleden.
Forskarna kunde se att sömnens längd påverkades av månens olika faser – oavsett om man hade tillgång till elektriskt ljus eller ej. Båda grupperna gick till sängs senare och sov kortare tid ett par nätter före fullmåne, visar studien. Men de med begränsad tillgång till elektriskt ljus lade sig något tidigare och sov lite längre än de som hade elektriskt ljus.
LÄS MER: Fullmånekalendern 2022: Datum och tider som gäller hela året.
Då är påverkan av fullmånen som störst på sömnen
Totalt varierade längden på sömnen med mellan 46 och 58 minuter, beroende på månens fas. I genomsnitt lade man sig en halvtimme senare när fullmånen närmade sig och fick också totalt sett mindre sömn.
De nätter som sömnen påverkades allra mest var fem till tre nätter före fullmåne. Det verkar alltså inte vara själva fullmånenatten som påverkar oss mest, utan nätterna före.
LÄS MER: 7 konsekvenser av sömnbrist
En teori om varför månen får oss att sova sämre är att vår inre, biologiska klocka kan vara synkroniserad med – eller anpassad till – månens faser. Våra förfäder kan ha anpassat sin sömn efter månens cykel för att dra nytta av att kvällarna var ljusare vid varje fullmåne. Detta kan ha förts vidare till oss, menar forskarna.
Foto: TT