Studie: Din hudtyp kan göra dig MER känslig för kemikalier
Förutom att reglera kroppstemperaturen ska huden också fungera som ett skydd mot att virus, bakterier och kemikalier tar sig in i kroppen. Men nu visar ny, svensk forskning att 1 av 10 svenskar har en hudtyp som släpper igenom dubbelt så mycket kemikalier som andra.
Huden blir känsligare för kemikalier
Det som gör att huden släpper igenom mer skadliga ämnen är en mutation på en gen. Mutationen gör att man inte tillverkar tillräckligt av proteinet filaggrin, som är viktigt för att bygga upp hudbarriären och bevara fukten i huden.
När huden inte kan producera tillräckligt med filaggrin blir den också mer känslig för de kemikalier som finns i luftföroreningar, bekämpningsmedel, hygienprodukter, kosmetika och textilier. Det kan i sin tur öka risken för hudsjukdomar, till exempel kontaktallergi och eksem, samt för cancer orsakad av kemikalier.
Bland annat har man sett att frisörer som hanterar mycket kemikalier har en ökad risk för cancer i urinblåsan.
I studien jämförde man personer med mutationen mot personer med frisk hud. Under fyra timmar utsattes deltagarna för en ofarlig dos kemikalier på huden: ett bekämpningsmedel som används i Sverige, ett UV-filter som finns i solkräm och ett kolväte som bland annat finns i vedrök. Man tog sedan urinprov av deltagarna under två dygn.
Mutationen kan öka risk för sjukdomar
– Vi fann en dubbelt så hög dos av ett bekämpningsmedel hos mutationsbärare jämfört med de som inte bar på mutationerna. Att huden tar upp mer av vissa kemikalier skulle kunna innebära att personer med denna mutation i förlängningen löper en ökad risk för sjukdom som exempelvis cancer samt hormonstörning, säger Karin Broberg, professor vid institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.
Den här hudtypen är extra känslig för kemikalier
Emelie Rietz Liljedahl, doktorand i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, är en av de andra forskarna bakom de nya rönen.
– Oftast vet man inte om man bär på den här mutationen eller inte – men det kan märkas på att huden är lite extra torr eller lättare utvecklar eksem, säger hon i en intervju med Vetenskap & Hälsa.
Mutationen är vanlig i Sverige, men existerar knappt alls på sydliga breddgrader.
– Ett av målen med vår forskning är att jobba förebyggande genom att titta på de gränsvärden vi har när det gäller kemikalier – de måste ju regleras efter dem som är mest känsliga, säger Emelie Rietz Liljedahl.
Foto: TT