Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Studie: tv:n kan göra barn oförberedda för förskolan

11 apr, 2017
AvIda Gustafsson
Barn som tillbringar mycket tid framför tv:n riskerar att halka efter sina jämnåriga förskolekompisar som inte tittar lika mycket. Det visar en ny amerikansk-kanadensisk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla föräldrar känner säkert igen sig, barnen har fått sitta framför tv:n medans middagen lagas i köket. En ny studie, från New York University och Université Sainte-Anne i Kanada, visar nu att barn som sitter framför en skärm i totalt ett par timmar om dagen, kan försämra deras kognitiva förmågor.

Läs även: 9 sätt alla med småbarn är vinnare på jobbet

I studien, där 807 barn från olika familjer deltog, jämfördes föräldrarnas uppgifter på hur mycket tid barnen tittade på tv varje dag med barnens kunskaper i räkning, ordförståelse, stavning samt kognitiva förmågor.

Barn som tittade på tv mer än två timmar om dagen var inte ”skolmogna”, de hade svårt för matte och sådant som man förväntar sig att barn som börjar i förskoleklass. En annan viktig aspekt som forskarna upptäckte var att förkunskaperna hos barn som tittar mycket på tv blev sämre ju mindre inkomster familjen hade. Förkunskaperna hos barn från förmögna familjer, var dock inte påverkade. Forskarnas tes är att det innehåll som barn i familjer med höga inkomster tar del av är mer utbildande karaktär, samt att deras föräldrar har möjlighet att titta på tv med sina barn.

Annons

Läs även 7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självkänsla

En annan upptäckt i studien var att tv-tittandet går att koppla till dåliga mattekunskaper, men inte för bokstäver och ordförståelse, vilket kan ha sin förklaring i att barnprogram ofta fokuserar på läsning i stället för matematik.

Läs mer från Femina:  Klassiska barnprogrammet lanserar ny fantastisk karaktär – med autism

6 vanor föräldrar till framgångsrika barn har gemensamt

Läs också: 6 vanor föräldrar till framgångsrika barn har gemensamt

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons