Studie: Skärmtid för äldre kan ge lägre risk för demens
Det råder delade meningar om förhållandet till skärmarna. För många människor har det blivit ett beroende, båda hos vuxna och barn. Och det är sedan länge känt att skärmtiden kan skada barns hjärnor på sikt.
Enligt en studie vid Universitetet i Texas, som CNN uppmärksammat, är det inte lika illa för äldre med skärmtid, då det tycks ge en lägre risk för demens. I studien har forskarna gått igenom 57 tidigare studier, baserade på 411 430 äldre personer, och kommit fram till att teknikanvändande kan kopplas till en 42 procent lägre risk för kognitiv funktionsnedsättning eller demens.
"Välorganiserad forskning"
Teknikformerna som testades inkluderade smartphones, e-post, datorer, internet och sociala medier.
– Forskningen är en riktigt välorganiserad och genomförd metaanalys de senaste 18 åren eller 20 åren, säger Dr Christopher Anderson, chef för avdelningen för stroke och cerebrovaskulära sjukdomar vid Brigham and Women's Hospital i Boston, till CNN.
Anderson var inte själv involverad i studien.
Inte fritt fram hur som helst
Det kanske för en del låter som om det är fritt fram att använda skärmarna mer nu, men där säger forskarna nej.
– Våra fynd är inte ett generellt stöd att använda skärmar hur mycket som helst, säger Jared Benge till CNN, som också är en klinisk neuropsykolog vid UT Health Austins Comprehensive Memory Center.
Han fortsätter:
– De är istället en antydan om att generationen som gav oss internet, har hittat sätt att få några positiva nettofördelar från dessa verktyg till hjärnan.
Trots studien säger forskarna att det fortfarande finns oklarheter kring sambanden mellan skärmar, och våra hjärnors hälsa. Och att måttlig användning ändå är det bästa.
Foto: TT/Shutterstock