Studie: Stress kan göra dig gråhårig – på riktigt
Att ”bli gråhårig” i betydelsen att bli galen på något må vara en klyscha. Men faktum är att det verkar ligga något i det.
Forskare har hittat ett samband mellan genen som styr vår hårfärg och immunförsvaret. Det konstaterar forskarna efter att ha gjort en studie på möss. Resultatet publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ”PLOS Biology”.
Läs också: Inspiration: Kvinnor som gillar sitt gråa hår
Vår hårfärg styrs av pigmentceller. När vi blir äldre är pigmentcellerna bland de första som minskar i antal.
Både bland möss och människor bär vissa på genetiska anlag för att bli gråhåriga snabbare.
Stress kan påverka gråhårighet
När forskarna försökte motverka mössens benägenhet att bli gråhåriga kunde de se att genen även spelar en roll i vårt immunförsvar. Genom att utsätta mössen för en virusinfektion kunde de se att immunförsvaret började attackera pigmentcellerna vilket gjorde mössen gråhåriga snabbare.
– Det är väldigt intressant att de pekar på möjligheten att till exempel en virusinfektion och kanske också stress som ju i vissa fall påverkar immunförsvaret, skulle kunna påskynda utvecklingen av gråhårighet, säger Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet, som tagit del av studien till SVT.
Läs också: Bästa sätten att vårda ett åldrande hår
Eftersom studien är gjord på möss är forskarna försiktiga med att dra några mer långtgående slutsatser när det kommer till människor.
– I vilket fall som helst skulle vi förstås vilja se om den här mekanismen skulle kunna förklara alla dessa anekdoter där folk har blivit gråhåriga i förtid, säger huvudförfattaren Melissa L. Harris vid University of Alabama i Birmingham till Reuters.
Artikeln publicerades först på Hemmets.