Studie: Vi får i oss en tesked mikroplast – i veckan
Det har länge pratats om hur plasten vi människor slänger runt oss förstör haven och hotar djurlivet – men ämnet mikroplatser har hamnat lite i skymundan. Vi har tidigare skrivit om hur mikroplaster som finns i bland annat skönhetsprodukter och barnens julglitter hamnar i haven och äts av organismer, som äts av större djur och till sist hamnar i våra egna kroppar. Läs mer om det här.
Med mikroplasten kommer ämnen som kan störa ut hormonerna, och orsaka såväl cancer som neurologiska sjukdomar.
Men exakt HUR mycket plast det handlar om har varit okänt – tills nu.
Ett kreditkort i veckan
En australiensisk studie, framtagen på uppdrag av WWF, Världsnaturfonden, visar att i genomsnitt får varje människa på jorden i sig 5 gram mikroplaster varje vecka, vilket motsvarar en tesked, eller ett kreditkort. På ett år blir det cirka ett kvarts kilo.
Efter att ha analyserat över 50 internationella studier kunde man räkna utifrån att varje människa får i sig omkring 2000 mikroskopiska bitar plast varje vecka, eller åtminstone bitar som är mindre än en millimeter.
Får i oss plast via vattnet
Den största boven för oss människor är vatten – både på flaska och från kranen. Därifrån kommer den största mängden mikroplaster. Men även i livsmedel som skaldjur, salt och öl får vi i oss de giftiga partiklarna.
Plastresterna i vattnet kommer huvudsakligen från industrin, visar studien. De släpps ut ihop med gaser och andra kemikalier och kan i slutändan hamna i grundvattnet.
– Forskarnas analys är en skarp signal till världens regeringar att agera för att stoppa plastföroreningarna. Plast är ett problem som förorenar hav och vatten och nu finns det också i människokroppen, genom vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas. Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.
Läs mer: