Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Svaga händer och klena nypor – så hittar du styrkan igen

06 apr, 2023
AvSusanna Hauffman
Delad bild på en kvinna som försöker öppna en burk och en annan person som kramar handen om en boll
Hör du till de många tusen kvinnor i mogen ålder som börjar få svårt att öppna burkar? En förändrad hormonbalans efter klimakteriet gör kvinnors händer extra sårbara. Här tipsar Ola Collin, specialist i handkirurgi, om vad du kan göra för att återfå styrkan i dina händer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I Sverige har nära två miljoner människor försvagad handfunktion. En del av dem har en reumatisk sjukdom, medan andra har fått sämre funktion i handen av andra anledningar. Gemensamt för alla är att det ställer till problem i vardagen, inte minst när det kommer till att öppna vanliga förpackningar. När reumatikerförbundet testade förpackningar till vanliga basvaror 2020 fick så många som sju av åtta förpackningar underkänt.

En doktorsavhandling vid Lunds Universitet visar att väldigt många äldre slutar ta att ta viktiga mediciner på grund av att förpackningen är för svår att öppna. Att brottas med ett burklock för att till slut få lämna över burken till en person med starkare nypor är ingenting att skämmas över, säger docent Ola Collin, specialist i handkirurgi och grundare av HandCenter, Atleva Specialistvård.

Svaga händer vanligt efter klimakteriet

– När man blir äldre kan man få mindre styrka och en viss ”fumlighet” i sina händer och fingrar. Men det är också så att en förändrad hormonbalans efter klimakteriet bidrar till att göra kvinnors händer och fingrar extra sårbara.

Bland kvinnor i klimakteriet är artros och klämda nerver i handen vanligt, säger Ola Collin.

5 styrkeövningar för dig i klimakterietBrand logo
5 styrkeövningar för dig i klimakteriet

– Det talas inte så ofta om den här typen av besvär, och patienter som söker sig till vårdcentralen får inte alltid en korrekt diagnos och behandling.

Annons

Ola Collin rekommenderar att söka hjälp tidigt och att gärna göra det hos en specialistläkare i handkirurgi.

– Artros i händer och fingrar som befinner sig i ett tidigt stadium kan ofta behandlas med stabiliserande övningar, medan mer utvecklad artros i allmänhet kräver kirurgisk behandling.

– Vanliga symptom vid fingerledsartros är värk i fingrarnas ytter- och mellanleder, stelhet och svullnad runt lederna, ibland knölar.

Hand- och fingergympa!

Du kan faktiskt träna upp dina fingrar och händer så att det blir lättare att klara trilskande förpackningar! För bra effekt bör du göra övningarna varje dag. Om du redan har svåra besvär, smärta eller svullnad – fråga läkare innan du gör övningarna.

  • Handstyrka: Håll runt en liten boll. Kläm till så hårt du kan medan du räknar sakta till fem. Upprepa.
  • Handled: Lägg handleden över en kant. Knyt handen lätt och böj den sedan uppåt så långt du kan. Håll kvar några sekunder. Slappna av i fingrarna och sänk sedan handen långsamt tillbaka och böj handleden framåt/nedåt.
  • Fingrarna: Linda en gummisnodd runt fingrarna Sträck sedan på fingrarna (spreta) så mycket det går. Sedan sakta tillbaka. Upprepa 10 gånger.
  • Tumövning 1: Linda ett gummiband runt ena tummen. Andra änden av gummibandet håller du i. För sedan tummen sakta utåt, sedan tillbaka. Upprepa 10 gånger med vardera tummen.
  • Tumövning 2: Linda ett gummiband runt ena tummen. Andra änden av gummibandet håller du i. För sedan tummen mot handflatan, sänk sakta tillbaka. Upprepa 10 gånger med vardera tummen. Anpassa motståndet genom att sträcka olika mycket på gummibandet.
Annons

Ortos och kortison – så lindrar du besvären

Besvären kan lindras av inflammationsdämpande medel. Man kan också ha hjälp av speciell fingerträning och en stödskena – ortos – som avlastar den smärtande leden. En kortisoninjektion i leden kan ha god och ibland ganska långvarig effekt. Om artrosen blir alltför besvärande med värk eller felställning kan en operation bli aktuell.

Värme, artros eller graviditet. Här är åtta olika anledningar till varför dina fingrar svullnar upp.

– Tumbasartros ger smärta vid rörelser och belastning i tummen liksom svaghet i tum-pekfingergreppet, det så kallade pincettgreppet. Tumbasen kan också svullna och ge oprovocerad smärta och huggkänsla.

Ett ortos runt tumbasen kan ofta avlasta och därmed lindra smärtan. Det finns många olika typer, med eller utan skenor, och de brukar ge verkligt bra hjälp. Kortisoninjektion i leden kan ge besvärsfrihet och inflammationshämmande mediciner kan också hjälpa. Om det inte hjälper tillräckligt, kan man överväga operation. Det finns flera olika operationsmetoder.

Delad bild på två olika hjälpmedel för att öppna burkar
Det finns många smarta hjälpmedel att ta till – till exempel burköppnare i olika varianter.

Här hittar du hjälpmedel för ditt besvär

Har du riktigt svåra problem med fingrar och händer, kanske på grund av en reumatisk sjukdom, kan du få hjälpmedel utskrivna. Annars kan du köpa hjälpmedlet själv. Här listas fyra företag som säljer fiffiga prylar.

Varsam
Här hittar du hjälpmedel för allt och alla. Till exempel effektiva öppnare för skruvlock, burkar, konserver och tuber, greppvänliga bestick, handledsstöd, tumstöd och mycket mer.

Sakta
Satsar främst på behov hos äldre med rörelseproblem, men har också många genialiska lösningar för hushållet, exempelvis burköppnare och andra prylar för klena fingrar.

Smarta saker
Här hittar du smarta problemlösare och roliga presenter till dig själv och dina nära. En stor del av sortimentet är svenska innovationer och samarbetet med Svenska Uppfinnareföreningen bidrar till många unika produkter. Du hittar till exempel burk- och flasköppnare och handledsstöd för dig som jobbar vid dator.

Reuma shop
Riktar sig främst till reumatiker och deras behov. www.reumashop.se

Foto: TT/Shutterstock

Annons