Gult snor? Frossa? Här är de 50 symtomen vi googlar på mest
Det senaste året har präglats av coronavirus och pandemi – och det märks på våra sökningar online. Symtomen kring covid-19 gick från att i början handla om feber och torrhosta – till att explodera i möjliga tecken, som blåa tår, hudutslag och förlorat luktsinne med mer!
Men vilka symtom har svenskarna googlat allra mest under det senaste året? MåBra har tagit rea på det! Här är hela listan.
Mest googlade symtomen
Här är en lista på 50 vanliga symtom vi svenskar söker efter med sökmotorn Google varje månad. Siffran efter varje symtom är siffran det sökts på i tusental, och det är ett genomsnitt för det senaste året. Så "Feber: 31" innebär att det i genomsnitt sker 31 000 sökningar på ordet feber varje månad i Sverige.
- Feber: 31
- Ångest: 13
- Huvudvärk: 11
- Förstoppning: 11
- Yrsel: 9,5
- Nackspärr: 9,1
- Hjärtklappning: 7,1
- Ont i magen: 6,6
- Illamående 6,5
- Eksem: 6,3
- Hosta: 5,5
- Ont i ryggen: 4,8
- Spänningshuvudvärk: 4,4
- Halsont: 4,3
- Trötthet: 4,1
- Snuva: 3,4
- Håravfall: 3,2
- Ont i örat: 3,1
- Ont i nacken: 3,1
- Kramp: 2,8
- Sömnproblem: 2,6
- Smärta: 2,6
- Panikattack: 2,4
- Frossa: 2,3
- Hudutslag: 2,2
- Klåda: 2,1
- Nästäppa: 2
- Röda ögon: 1,8
- Muskelvärk: 1,8
- Muskelsvaghet: 1,7
- Ångestattack: 1,6
- Diarré: 1,5
- Ledvärk, 1,5
- Gult snor: 1,3
- Nedstämdhet: 1,1
- Heshet: 0,9
- Koncentrationssvårigheter: 0,8
- Domningar: 0,8
- Ljuskänslighet: 0,7
- Värk: 0,7
- Kräkningar: 0,6
- Frusenhet: 0,6
- Viktnedgång: 0,5
- Förvirring: 0,4
- Stickningar: 0,25
- Svullen: 0,2
- Aptitlöshet: 0,2
- Darrningar 0,1
- Blekhet: 0,09
- Smakbortfall: 0,08
De 10 mest sökta symtomen
På topp tio listan hamnar alltså bland annat feber, huvudvärk och ont i magen. Det är symtom som kan kopplas till flera olika besvär eller sjukdomar, och som samtidigt inte behöver vara något allvarligt alls.
Feber
Feber innebär en förhöjd kroppstemperatur, oftast över 38 grader, och är ofta ett tecken på att något inte är som det ska i kroppen. Dock kan kroppstemperaturen höjas av träning eller ägglossning också, så det måste inte vara tecken på sjukdom eller infektion. Läs mer om vanligaste orsakerna till feber här.
Ångest
De flesta av oss har upplevt ångest någon gång. Ångest är en intensiv känsla av oro, rädsla och nervositet som ger kraftiga reaktioner i kroppen – man kan få svårt att andas, magen knyter sig, man blir yr, det känns som att hjärtat håller på att banka sig ur bröstet. Läs om 7 saker du borde känna till om ångest här.
Huvudvärk
Huvudvärk kan komma plötsligt eller smyga sig på. Det är vanligt och kan ha en mängd olika orsaker – som stress, spända muskler, oro, synfel, lågt blodsocker eller förkylning. Ofta är värken ofarlig och går över av sig själv efter en stund, men kan vara nog så jobbig medan den sitter i. Här är sju sätt att bli av med huvudvärken!
Förstoppning
Stress, dåliga matvanor och sjukdom kan ligga bakom att du blir förstoppad. En bättre lösning än laxermedel är att äta mat med mer fibrer och mindre inflatoriska egenskaper – en naturlig lösning om du är förstoppad. Här är sex förslag på råvaror som fungerar som naturliga laxermedel.
Yrsel
Blir du yr och kanske känner att du tappar balansen eller blir illamående av snurrandet? Tack och lov är det sällan farligt i sig.
– Det finns väldigt sällan någon farlig orsak till yrsel. Det är till exempel ovanligt att yrsel beror på en hjärntumör eller hjärnblödning. 99 procent av all yrsel är ofarlig, säger Mikael Karlberg, överläkare och yrselforskare på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Här är en checklista du kan checka av för att se om din yrsel kan vara farlig.
Nackspärr
Nackspärr kan komma av att du gjort en häftig rörelse med ditt huvud eller kanske har sovit i en konstig ställning. Många gånger är det svårt att veta. Men det är kroppen som går i försvar för att skydda nacken, så något har hänt för att kroppen ska känna ett behov av det. Och då spänns musklerna så det nästan krampar i nacken. Här är naprapatens bästa tips när du drabbats av nackspärr!
Hjärtklappning
66 procent av oss har någon gång oroat sig för hjärtat efter att ha känt extraslag eller oregelbunden hjärtrytm. Allra mest oroar sig unga kvinnor mellan 18 och 29 år – alltså de som sällan drabbas av hjärtsjukdom. Det är mycket vanligt att hjärtat slår volter eller extraslag. Men om hjärtat däremot rusar, alltså går rejält fort, i vila och man blir kallsvettig, yr och andfådd, ska man ta det på allvar och söka hjälp. Så vet du skillnaden på hjärtklappning och hjärtrusning.
Ont i magen
Magsmärtor är ett symtom som kan bero på gaser, IBS, stress eller allergi – bara för att nämna några. De flesta av oss har ont i magen ibland, men är det långvarigt eller gör väldigt ont bör du söka hjälp.
Magen styr även över mycket av vår hälsa överlag, och kan behöva en nystart ibland. Läs om hur du hittar dina magbovar med Clean reset här.
Illamående
Du behöver inte vara gravid för att vara illamående ibland. Kanske är du drabbad av kristallsjukan, eller blir lätt åksjuk? Det kan också vara en reaktion på vissa lukter eller smaker, eller bero på att du har fått en matförgiftning eller magsjuka.
Eksem
Eksem är en inflammation i huden som gör den röd, kliande och torr. Du kan få det om hudens yttersta lager skadas, eller om du kommer i kontakt mot något du är överkänslig mot. Om har du eksem, utslag, ett bett – eller om huden kliar av någon annan oklar anledning – ska du inte klia.
Istället ska du gnugga området där det kliar. Det aktiverar en nervbana i ryggmärgen, som hjälper till att stilla klådan.
Källa: Siffror hämtade från Ahrefs.com, info från MåBra Foto: TT