Symtomen på äggstockscancer alla kvinnor bör känna till
…
Tidigt sommaren 2019 drabbades träningsprofilen och bloggaren Terese Alvén av en aggressiv form av äggstockscancer. Hennes kamp följdes av hela tränings-Sverige, en kamp hon förlorade den 11 juni.
Men Terese är långt ifrån ensam om att drabbas av sjukdomen.
Äggstockscancer kallas för en ”tyst” sjukdom som obemärkt smyger sig på. Oftast är symtomen så pass vaga att man inte riktigt tar dem på allvar. Eller så förväxlar man dem med andra, lindrigare åkommor som stressmage, naturligt åldrande eller klimakteriebesvär. Det gör att man ofta får sin diagnos först i ett sent skede.
För att sprida information uppmärksammas därför sjukdomen varje år den 8 maj på The World Ovarian Cancer Day.
Syns inte på cellprov
Ett vanlig missuppfattning är att äggstockscancer upptäcks om man går på sina regelbundna cellprovskontroller. Men faktum är att sjukdomen inte syns på cellprov. Det är inte ens något gynekologen rutinmässigt letar efter, trots att det är en sjukdom med hög dödlighet. Och Sverige har faktiskt flest insjuknade i äggstockscancer i hela världen, tillsammans med de andra nordiska länderna.
Varför Norden är så hårt drabbat vet man inte men sjukdomen är vanligare i västvärlden jämfört med fattiga utvecklingsländer. Bara i Sverige drabbas cirka 700 kvinnor årligen. Drygt 500 dör i sjukdomen varje år.
De vanligaste symtomen för äggstockscancer är:
- Diffus magvärk och andra magproblem
- Ofta kissnödig
- Känsla av ständigt svullen mage
- Svårt att få igen blixtlåset i kjolen eller byxorna, trots att man inte gått upp i vikt
- Dålig aptit
- Snabb mättnadskänsla
- Onormal trötthet
- Viktnedgång
- Smärta i ryggslutet
- Tyck mot ändtarmen
Riskfaktorer för äggstockscancer
Ärftlighet är den största riskfaktorn för att drabbas. Kvinnor som har bröst-, ändtarms-, äggstocks-, eller livmodercancer i släkten kan vända sig till en så kallad onkogentisk mottagning för att göra ett gentest. Om det visar sig att man har hög risk att drabbas kan man få förebyggande operation.
Hormonell ersättning med till exempel östrogen, barnlöshet och endometrios är andra saker som ökar risken att drabbas. Däremot tycks barnafödande, amning och vissa kombinerade p-piller ha en skyddande effekt mot sjukdomen.
Källor: Nätverket mot Gynekologisk Cancer, Cancerfonden.
…