Vanliga giftiga svampar i Sverige: Symtom på svampförgiftning
– Är man det minsta osäker, då ska man inte äta. Så enkelt är det, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, som också ger några viktiga tips.
I år är många som ger sig ut på jakt efter skogens guld. Men ett riktigt bra svampår innebär också att det är betydligt fler som hittills har hört av sig till Giftinformationscentralen. Samtalen om misstänkt svampförgiftning har ökat markant jämfört med samma period förra året, rapporterade Ekot tidigare i augusti.
MåBra har pratat med Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen. Att plocka svamp i sig är inget problem, menar han, men den absolut viktigaste regeln i svampskogen är: Är du osäker på svampen – ät den inte.
– Vi brukar inte varna för det man plockar, men vi brukar gå ut och säga att det man äter, det ska man vara 100 procent säker på att det är en matsvamp, säger han.
Viktigt att tänka på när du plockar svamp
- Lär dig några svampsorter i taget.
Se till att använda en modern och uppdaterad svampbok. I de gamla böckerna kan de stå fel. - Gå en kurs i svampplockning och lär dig svamparna.
Det finns svampkonsulenter runtom i hela landet, tipsar Peter Hultén. - Plocka svamparna en och en.
”Om man plockar slarvigt, då finns risken att man får med sig giftiga svampar. Det finns vissa svampar, till exempel en av våra absolut farligaste svampar; toppig giftspindelskivling, den växer i samma miljöer som trattkantareller. De är inte så lika, men om man plockar slarvigt och inte tittar ordentligt på svamparna när man rensar dem, kan de missas.
Det är också viktigt att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.
”Det är inte så att barnen till exempel ska rensa svampen, det är viktigt att det är någon som är duktig och kunnig”.Provsmaka aldrig!
”Vi rekommenderar att man aldrig provsmakar svamp. Framför allt för att barn, eller andra, inte ska se och göra samma sak. Då finns risk att de provsmakar de också”.
Källa: Peter Hultén, Giftinformationscentralen.
Undvik ätbar svamp i stora mängder
Störst fara är om man råkar få i sig svampen som en hel måltid. Peter Hultén berättar att svamp överlag kan vara svårsmält föda, och att den behöver tillagas väl.
– Egentligen ska man inte äta svamp i stora mängder många dagar i rad, man kan få magbesvär av det om man är känslig. Man ska ha det mer som ett tillbehör eller krydda egentligen, tycker jag.
Giftigaste svamparna i Sverige att se upp för
Bland de giftigaste svamparna hittar vi:
- Lömsk flugsvamp
- Vit flugsvamp
- Gifthätting
- Toppig giftspindling
Här finns även Giftinformationscentralens guide (på 29 olika språk) över giftiga svampar i Sverige.
Giftiga svampar och symtom
Trodde du att lömsk flugsvamp är den enda farliga svampen i svenska skogar? Nej, det finns en rad giftiga svampar som det är mer eller mindre farligt att få i sig. Varje år uppsöker 50-200 personer sjukvården i Sverige för att de fått i sig giftig svamp.
Beroende vilken typ av svamp ser symtomen olika ut, berättar Peter Hultén. Det är två grupper av svampar: De som innehåller ett gift som heter amatoxin, och de som innehåller ett gift som heter orellanin.
– I båda grupperna kommer typiska symtom sent, tidigast efter 8-12 timmar när det gäller amatoxin, och orellanin efter flera dagar. Bara för att man får symtom tidigt behöver inte det betyda att man har fått en allvarlig svampförgiftning.
Lista: Giftiga svampar
Här är hela listan på giftiga svampar och förgiftningssymtom, observera att en del svampar innehåller flera olika gifter:
Cytoxiner
Cytoxiner är en grupp med cellskadande gifter som återfinns i till exempel lömsk flugsvamp, vit flugsvamp och stenmurkla. Det här är de farligaste svampgifterna. Varje år orsakar de flera allvarliga förgiftningar, ibland med dödlig utgång. Om man får i sig det kan det orsaka skador på njurar, lever och tarmar.
Vilka giftsvampar innehåller cytoxiner?
De här svamparna innehåller amatoxin/cyklopeptider (cytoxin):
- Lömsk flugsvamp
- Vitgul flugsvamp
- Vit flugsvamp
- Röd flugsvamp
- Brun flugsvamp
- Panterflugsvamp
- Gifthätting
Vilka är symtomen?
Illamående, yrsel, magont, kräkningar, intensiva vattentunna diarréer, lever- och njurskada, allmän sjukdomskänsla, matthet, feber, hjärtklappning, medvetandesänkning och grumlat medvetande, förvirring, oro, blodsockerhöjning, lågt blodtryck, blödningar i tarm och hud.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 4 – 24 timmar. Men så lite som ½-2 timmar när det gäller röd och brun flugsvamp.
De här svamparna innehåller gyromitrin/monometylhydrazin (cytoxin):
- Stenmurkla
- Lömsk biskopsmössa
Vilka är symtomen?
Illamående, magont, kräkningar, yrsel, utmattning, dubbelseende, diarré, lever- och njurskada, de röda blodkropparna bryts ner, kramper
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 5 – 8 timmar.
De här vamparna innehåller orellanin (cytoxin):
- Toppig giftspindling
- Orangebrun giftspindling
Vilka är symtomen?
Törst, trötthet, huvudvärk, frossa, magont, njursmärtor, muskelvärk (ryggsmärtor), låg urinproduktion, njursvikt, urinförgiftning, illamående, kräkningar. Kan ge bestående njurskador.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 2 – 14 dygn
Neurotoxiner
De här gifterna återfinns i bland annat trattskivlingar, trådskivlingar, slätskivlingar och flugsvamp. De kan till exempel orsaka yrsel, kräkningar och synhallucinationer. Neurotoxinet psilocybin är det aktiva ämnet i hallucinogena svampar, som en del använder som droger.
Vilka giftsvampar innehåller neurotoxiner?
De här svamparna innehåller muskarin (neorutoxin)
- Vissa trådskivlingar, till exempel sidentrådskivling, gifttråding, topptråding
- Pudrad trattskivling
- Gifttrattskivling =Ängstrattskivling
- Lövtrattskivling
- Vissa bitterskivlingar
- Vissa fränskivlingar
- Vissa hättor
Vilka är symtomen?
Illamående, kräkningar, magont, diarréer, svettningar, oro, ångest, ökat saliv- och tårflöde, mios, långsam puls, snorighet, slem i luftstrupen, yrsel, huvudvärk.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks
Mellan 30 minuter – 2 timmar
De här svamparna innehåller isoxazolderivat; ibotensyra/muskimol/muskazon/muskarin (neurotoxin)
- Röd flugsvamp
- Brun flugsvamp
- Panterflugsvamp
Vilka är symtomen?
Förvirring, medvetandesänkning, oro, yrsel, påverkad tids- och rumsuppfattning, hallucinationer, mydriasis, torra slemhinnor, agitation, hjärtklappning, i sällsynta fall kramper, illamående, kräkningar, diarré.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 30 minuter – 2 timmar
De här svamparna innehåller psilocybin/psilocin:
- Toppslätskivling
- Vissa brokingar(Panaeolus-arter), t ex kantbroking
- Vissa bitterskivlingar
- Vissa sköldskivlingar t ex blågrå skölding
- Vissa hättingar
Vilka är symtomen?
Ångest, oro, förvirring, påverkad tids- och rumsuppfattning, overklighetskänsla, hallucinationer, agitation, psykotiska symtom, hjärtklappning. Du måste äta många svampar för att få allvarliga symtom.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 15 minuter – 2 timmar.
Mag-tarmirriterande toxiner
Vissa giftiga svampar ger mag- och tarmproblem. Du blir magsjuk helt enkelt. Det här är den allra vanligaste typen av svampförgiftning.
Vilka giftsvampar innehåller mag-tarmirriterande toxiner?
- Giftchampinjon
- Pärlchampinjon
- Djävulssopp
- Eldsopp
- Vissa rödskivlingar t ex bolmörtskivling
- Rödbrun giftfjällskivling
- Svavelgul slöjskivling
- Vissa fränskivlingar
- Vissa riskor
- Pluggskivling
- Vissa fingersvampar
- Vissa kremlor t ex giftkremla
- Vissa rottryfflar
- Vissa musseroner t ex rättikmusseron, gallmusseron, kastanjemusseron
- Svavelgul slöjskivling
Vilka är symtomen?
Illamående, magont, magkramper, kräkningar, diarré, oro. Pluggskivling kan ge upphov till en allergisk reaktion som kan orsaka njursvikt och chock.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 2-4 timmar.
Koprin (antabusliknande)
Ämnet korin kan ge upphov till en kraftig reaktion om du druckit alkohol när du äter svamp som innehåller det. Man kan säga att det liknar antabus.
Vilken giftsvamp innehåller koprin?
- Grå bläcksvamp
Vilka är symtomen?
Om du dricker alkohol när du får i dig det: illamående, huvudvärk, svettning, blodtrycksfall, bröstsmärtor, andnöd, ångest, oro, hudrodnad.
Hur lång tid tar det innan symtomen märks?
Mellan 15 minuter – 7 dygn.
När ska jag söka hjälp?
Om du tror att du fått i dig giftig svamp ska du främst göra två saker:
– Ring 112, och begär Giftinformation och då kommer man till oss. Då hjälper vi till att avgöra om man behöver åka till sjukhus eller om man kan vara kvar hemma, säger Peter Hultén.
En annan bra grej kan vara att spara lite av det du ätit för att senare kunna identifiera vilken svamp det rör sig om.
Källa: internetmedicin.se, 1177.se Foto: TT.