Ta en “Nasa-tupplur” – så piggnar du till snabbt
Att sova en stund framåt eftermiddagen kan verkligen påverka ens dag. Forskning visar att en eftermiddagslur inte bara förbättrar vår vakenhet, utan även vår prestation, minne och kreativt tänkande.
Men det gäller att ställa ett alarm! Om tuppluren blir för lång riskerar vi att bli både sega och förvirrade när vi vaknar.
Så hur lång är då den optimala tuppluren?
Tupplur under 30 minuter
I en studie ledd av Nasa såg forskarna att piloter som tog en eftermiddagslur på knappt 26 minuter hade bättre fysiologisk vakenhet och prestation än de som inte gjorde det.
Men även kortare vilostunder på 10-20 minuter kan ha en positiv effekt, enligt sömnpedagogen Terry Cralle. Det viktiga är att inte hamna i djupsömn.
– Om du går in i de djupare sömnstadierna kommer du att få sömntröghet (sleep inertia), vilket gör att du känner dig dåsig när du vaknar, säger hon till magasinet Good housekeeping.
Begränsar du tuppluren till omkring 20 minuter ökar chansen att du stannar i de lättare sömnstadierna – och vaknar utvilad.
Ersätter viss nattsömn
En kort tupplur kan kompensera för dålig nattsömn, men om du knappt fått någon nattsömn alls bör du vara försiktig! Då kan det kännas otroligt frestande att ta en extra lång tupplur – men eftersom du troligtvis sjunker ned i de djupare sömnfaserna snabbare än vanligt på grund av sömnbristen är det bättre att gör tvärtom, korta tuppluren.
Känner du dig riktigt trött på dagen kan det också vara värt att se över din nattsömn, enligt Cassie Hilditch, forskare vid San Jose State University.
– Men om du behöver den där tuppluren, då vet du att det här är det mest effektiva sättet att använda din tid, säger hon till Good housekeeping.
Hon förklarar att en kort tupplur inte bara återställer energireserverna, den hjälper även kroppen att rensa bort onödiga biprodukter från dagen och förstärker viktiga nervkopplingar.
Men ska du ha ett viktigt möte efter din tupplur? Se då till att lämna minst 20 minuter mellan vilan och mötet så du hinner vakna till ordentligt, råder forskaren.
Foto: TT/Shutterstock
LÄS OCKSÅ: 4 saker jägare-samlare gör – som kan förbättra din sömn