Folkhälsomyndigheten: Så här måste du tänka om du tar covid-test
Under dagens presskonferens betonade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, allvaret med den pågående coronapandemin.
– Smittan ökar i Sverige, liksom i Europa och stora delar i övriga världen, menade Tegmark Wisell.
I Sverige är det gruppen unga vuxna ökar mest, en kampanj startar därför med start nästa vecka där målgruppen möts av riktad kommunikation.
En stor del av presskonferensen handlade om hur vi bör hantera testerna av covid-19.
– Testningen bryter inte smittan, det är beteendet! Se till att inte vara nära andra individer i väntan på ditt provsvar. Testningen är ett oerhört viktigt verktyg för att bekämpa smittan och pandemin, sa Tegmark Wisell.
När ska man testa sig?
Hon betonade också vikten av att endast testa personer som har symtom. Landets testkapacitet är inte anpassad för att den som vill se om man är smittad ska testa sig.
– Avvakta tills du har symtom innan du tar ett test.
Testet bör tas senast 5 dygn efter symtomdebut, det är då det är enklast att få korrekt resultat och smittspårningen kan ha som störst effektivitet.
– Vi har en stor testkapacitet, men nyttja den ansvarsfullt. Det är beteendet som bryter smittkedjan inte testet, upprepade hon.
Vi ser inte samma respons från befolkningen, då behöver vi hårdare regelverk Vi ser inte samma effekt som i våras, menar hon.
Man har tidigare rapporterat om det höga testtrycket på svenska laboratorier där andra tester får stå åt sidan till förmån för covid-19. Ett exempel är testerna för livmoderhalscancer, vilket SVT rapporterat om tidigare.
Tegmark Wisell uppmanade dock alla som är i behov av vård att söka sig till sjukvården.
Ska vi använda munskydd eller inte?
Under dagen meddelade Kungliga vetenskapsakademin att man rekommenderar att bära munskydd – ett råd som ifrågasätts av en färsk dansk munskydds-studie där det framkommit att det inte skyddar alls i den utsträckning man trott.
– Användande av munskydd är en svår fråga, sammanlagda kunskapen från WHO är att munskydd är ett tilläggsverktyg att använda när avstånd inte fungerar. Vi ser inte att det är aktuellt i nuläget att rekommendera det i kollektivtrafiken. Men i vården och i trånga utrymmen är det en annan situation, sa Tegmark Wisell och nämnde optiker och utbildning som exempel och adderade:
– Vi är i ett kunskapsläge där underlaget är svagt. Munskydd ska inte vara för att inte hålla avstånd.
Stoppas black friday-rean?
Fysiska reor är inte att rekommendera, menar Karin Tegmark. Handla istället på nätet, uppmanar hon inför Black Friday nästa vecka där många butiker planerar rea och erbjudanden.
Smittan ökar – ta ditt ansvar
En rad punkter som individer själva bör ansvara för nämndes. Folkhälsomyndigheten påminde om att hindra smittan genom att
- Stanna hemma om du känner dig lite sjuk
- Tvätta händerna
- Arbeta hemifrån om du kan
- Du som måste arbeta på plats, se till att arbetsgivaren tar ansvar
- Håll avstånd till kolleger på jobbet
- Ha endast nära kontakt med nära anhöriga
- Avstå sociala sammanhang
- Testa dig vid symtom
- Undvik aktiviteter med stora grupper
Läs mer om coronaviruset:
Jul och nyår 2020 – då får vi nya besked från FHM
Kändisarnas reaktioner på de nya hårdare restriktionerna
Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag