Tar du Levaxin på morgonen? 5 livsmedel att undvika
Många som tar medicin dagligen väljer att inta den direkt på morgonen. Det är en smidig rutin som brukar kunna underlätta om man är glömsk. Detsamma gäller de som tar sköldkörtelhormon, exempelvis Levaxin, och även här tar de flesta sin medicin på morgonen.
Läs också: Årstiden kan påverka dina sköldkörtelproblem – så vet du
Sköldkörtelhormon får bäst effekt om man tar medicinen på fastande mage och om man ska äta frukost strax därefter finns det ämnen och livsmedel man bör undvika. Dessa kan nämligen störa och försämra upptagningen av sköldkörtelhormon.
Här är livsmedel och ämnen du bör undvika att ta i samband med sköldkörtelhormon:
1. Mejeriprodukter och kalciumtillskott
Kalcium försämrar upptagningen av sköldkörtelhormon och därför bör du undvika dels kalcium som kosttillskott, men även en större mängd mat och dryck som innehåller ämnet.
Mjölk, yoghurt och fil kan störa upptagningen och studier visar att just komjölk stör upptagningen av sköldkörtelmedicin.
2. Järnrik mat och järntabletter
Precis som tillskott av kalcium bör även tillskott av järn undvikas i nära anslutning till att man tar sköldkörtelhormon. Det gäller också en större mängd järnrik mat, så som leverpastej, blodrik mat eller annan inälvsmat med högt järnvärde.
3. Läkemedel mot sura uppstötningar
Läs alltid i bipackssedeln eller hör efter med din läkare om du äter annan medicin och om det i så fall kan påverka upptagningen av sköldkörtelhormon.
Någon som dock är känt är att läkemedel som innehåller aluminium, exempelvis läkemedel mot sura uppstötningar och halsbränna eller medicin som tas vid magkatarr eller magsår, påverkar upptagningen. Detta även om det går ett antal timmar mellan att du tar de olika läkemedlen. Lider du av problem med magsyra är det alltid bäst att rådfråga din läkare.
4. Fiberrik mat
Studier har visat att fiberrik mat påverkar upptagningen av sköldkörtelhormon. Grovt bröd, olika gryn, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, bär och frukt är exempel på livsmedel som är rika på fibrer.
5. Kaffe
Studier har visat att upptagningen av sköldkörtelhormon kan påverkas av kaffe. Dock visade resultatet att det bara gällde när sköldkörtelhormon och kaffe intogs samtidigt eller en kort stund efter varandra.
Effekten av den minskade upptagningen försvann efter 60 minuter, enligt den här studien. Så sammanfattningsvis kan man säga att det räcker att vänta en timme mellan morgonens dos och den första koppen kaffe.
Så hur länge ska man vänta mellan intagningen av medicin och livsmedlen?
Kalcium, järn och fibrer: Vänta cirka fyra timmar för att vara på den säkra sidan. Medicinen tas alltid lättare upp om magen är tom när man tar den. På fastande mage behöver det inte gå lika lång tid emellan.
Rådfråga alltid din läkare vad som passar dig, utifrån dina rutiner och behov. Enligt Sköldkörtelförbundet är det många läkare som menar att det inte är några problem när man äter frukost – så länge frukosten är ungefär densamma varje morgon. Dosen anpassas då efter upptagningen.
Däremot är människors ätmönster ofta inte alltid detsamma och kan förändras. Därför är det alltid bra att du hör efter med din läkare för att ta reda på vad som är bäst för just dig.
Kaffe: Vänta cirka en timme.
Mer information hittar du hos Sköldkörtelförbundet.
Källa: Sköldkörtelförbundet Foto: IBL