Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Utmaningen: Tacksamhetsdagbok – skriv ner små stunder av lycka

07 jan, 2023
En kvinna som skriver dagbok
I vintermörkret kan det ibland kännas svårt att se det positiva i vardagen. En tacksamhetsdagbok kan göra dig uppmärksam på de små stunderna av lycka. Så varför inte pröva denna utmaning - att skriva tacksamhetsdagbok varje dag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi på MåBra uppmanar regelbundet våra läsare att testa nya saker, och den här gången är det dags för en utmaning för att påminna dig om vad som gör dig glad – testa skriva tacksamhetsdagbok!

Därför är det bra att skriva tacksamhetsdagbok

I tuffa och oroliga tider (och dessutom vintermörker) kan det vara svårt att byta fokus och i stället försöka se det positiva och värdefulla i vardagen. Här kan en tacksamhetsdagbok vara till fin hjälp. I den samlar du de små stunderna som gör dig glad och tacksam, trots att mycket runt omkring kanske är kaos.

Att skriva tacksamhetsdagbok gör att du blir uppmärksam på de små stunderna av lycka i vardagen, vilket leder till högre livskvalitet och att du börjar se mer optimistiskt på ditt liv. Glädje föder glädje! Förutom att påminna dig om det som gör dig glad just nu gör medveten och regelbunden träning i att se det som är bra att du skapar nya ledningar i hjärnan. De gör i sin tur att du har lättare att se positivt på kommande händelser.

Annons

Idag lider många av ”jämförelsesjukan”, och även här kan tacksamhetsdagboken vara till hjälp. Istället för att fokusera på vad du inte har kan reflektionen få dig att inse vad du faktiskt har, skifta perspektiv på vad som är viktigt i livet och på så sätt känna mindre stress.

Se också: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömnsBrand logo
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

Gör så här:

Skaffa en fin anteckningsbok eller köp ”färdig” bok, exempelvis har Christina Stielli och Sanna Sporrong nyligen släppt inspirerande varianter.

Bestäm dig för en skrivrutin, det gör det lättare att göra skrivandet till en vana. När och hur passar det dig bäst att skriva? Gör det enkelt. Formulera några rubriker för varje dag, se exempel nedan.

Lägg inte mer än 5–7 minuter på skrivandet och tänk på att det bara är du som ska läsa. Ha inga prestationskrav! Prova i 30 dagar och utvärdera: Hur har dagboksskrivandet påverkat dig? Hur känner du dig, jämfört med tidigare?

Prova direkt – avsluta meningarna:

Idag är jag tacksam för …

Idag skrattade jag åt …

Idag är jag stolt över …

Idag inspirerades jag av …

Idag lärde jag mig …

Idag blev jag nyfiken på …

Foto: TT

Annons