Tidpunkten på dygnet – då de flesta mår som bäst
När forskarna gick igenom enkätsvar från tiotusentals britter såg de att många inte bara mår som allra bäst i slutet av den traditionella arbetsveckan. Världen känns i allmänhet även ljusare i början av veckan.
Både på måndag och fredagar är känslan av att livet är värt något, lycka och livstillfredsställelse på en högre nivå än på söndagar, visar studien som publicerats i BMJ Mental Health. Även på tisdagar känner sig många extra lyckliga.
Morgonen känns ljusare än kvällen
Forskarna studerade även hur psykisk hälsa och välbefinnande förändras under dagen, vilket bara undersökts i begränsad omfattning tidigare, rapporterar The Guardian. De få studier som gjorts har inte haft lika stort underlag som den nya studien, ledd av University College London. Forskarna analyserade data från universitetets “Covid-19 social study”, som omfattar nästan en miljon enkätsvar från 49 000 vuxna under två års tid, mellan 2020 och 2022.
Deltagarna har bland annat svarat på frågor om hur nöjda de är med sitt liv och i vilken utsträckning de känner att sakerna de gör i livet är meningsfulla. Resultatet är tydligt: De flesta börjar dagen med den bästa sinnesstämningen och slutar med den sämsta.
– Våra resultat tyder på att människors psykiska hälsa och välbefinnande generellt är bättre på morgonen och sämst vid midnatt, säger huvudförfattaren Feifei Bu till The Guardian.
Forskarna noterade även att den psykiska hälsan tenderar att vara stabilare under veckan än under helgen.
Vintern tuffaste årstiden
Men årstiderna då, påverkar inte de vårt mående? Jo, delvis. Forskarna såg inga tydliga tecken på att humöret påverkas av årstiden. Däremot är känslan av lycka, livstillfredsställelse och att livet är värt att leva högre under våren, sommaren och hösten jämfört med vintern. Under vintern rapporterade fler deltagare högre nivåer av depressions- och ångestsymtom samt ökad ensamhet. Sommaren visade sig vara den tid då den psykiska hälsan var som bäst.
Forskarna tog hänsyn till faktorer som ålder, hälsotillstånd och sysselsättning för att säkerställa att resultaten inte påverkades av dessa aspekter.
Foto: TT/Shutterstock