Tidsforskaren: Vi borde överväga att bara jobba två timmar per dag
Bodil Jönsson är expert på begreppet tid och har i och med SVT-programmet ”Fråga Lund” blivit ett bekant ansikte för svenska folket.
I en intervju med Veckans Affärer vill hon skaka om dagens definition av en arbetsdag.
Lundaprofessorn anser att teknikutvecklingen öppnar för nya sätt att se på arbete. Hon säger också att hon aldrig fått sina bästa idéer framför skrivbordet utan snarare när hon varit ute i naturen och motionerat.
– Det är inte längre fint att ha almanackan fullklottrad utan en framgångsrik ledare ska ha tid till eftertanke, säger Bodil Jönsson till Veckans Affärer.
Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män
”Göra saker på ett annorlunda sätt”
Hon tycker att det finns anledning att se över hur lång en arbetsdag ska vara. Kanske är det dags att minska den radikalt – ända ner till två timmar. Samtidigt ser hon en risk med att det i alla fall inledningsvis kan upplevas som väldigt stressande.
– Det är klart att en person blir stressad om den får reda på att något som tidigare sköttes på 8 timmar ska skötas på 6 timmar, men det går inte att bara göra som man har gjort tidigare. Hoppar man från 8 till 2 timmars arbetsdag förstår folk verkligen att man måste göra saker på ett annorlunda sätt, säger Bodil Jönsson till Veckans Affärer.
Tanken om en arbetsdag bygger på gamla konstruktioner, enligt Lundaprofessorn.
– Vad vi kallar arbete idag och hur vi har sett på lönearbete handlar mycket om att hitta sätt för människor att leva tillsammans. Det ligger politiska aspekter bakom det vi kallar arbete och tror är livsnödvändigt, säger Bodil Jönsson till Veckans Affärer.
Kortare arbetstid ger bättre sömn!
Läs också: Kortare arbetstid ger bättre sömn!