Så ser en drunkning egentligen ut – de flesta vet inte
Varje år drunknar ett hundratal personer i Sverige och drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år. Trots det är sex av tio svenskar osäkra på om de känner igen de vanligaste tecknen på en drunkning och varannan vet inte hur de ska agera vid ett drunkningstillbud, visar en ny undersökning.
Drunkning sker tyst
Till skillnad från vad många tror ser en drunkning inte ut som på film – med flaxande armar, stora plask och rop på hjälp – utan sker ofta tyst och med små rörelser, vilket gör det lätt att missa.
För att sprida rätt kunskap om hur en drunkning ser ut och få fler att agera har Trygg-Hansa, tillsammans med Melodifestivalartisten och TikTok-stjärnan Theoz, tagit fram dansen Moves like drowning. Koreografin i dansen består av de vanligaste tecknen som en person som håller på att drunkna visar. Dansen med tillhörande musik lanserades på Theoz TikTok-konto, som har över två miljoner följare. I dagsläget har filmen över 200 000 visningar och har väckt stort medialt intresse.
Hur kom ni på idén?
– Inför varje sommar vill vi göra något speciellt för att nå ut med det här viktiga budskapet. För ett par år sedan gjorde vi The sound of drowning och i år vidareutvecklade vi konceptet. Dessutom når vi med detta en ny målgrupp på TikTok, berättar Alexandra Björnsson, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.
– Vi har 80 000 livbojar uppsatta runt om i landet, men det är bara när alla kan identifiera ett drunkningstillbud och därmed agera som de verkligen uppfyller sitt syfte. Det är oroväckande många som inte vet hur en drunkning ser ut och därför tar vi nu ett nytt grepp om den här livsviktiga frågan, säger Alexandra Björnsson.
Många känner sig alltså också osäkra på hur de ska agera om olyckan skulle inträffa, vilket inte är så konstigt eftersom drygt sex av tio har aldrig gått en utbildning eller fått information om de vanligaste tecknen på drunkning.
Vad ska man göra då?
Alexandra Björnsson tipsar:
1. Värdera situationen. Utsätt inte dig själv för onödig fara.
2. Larma så fort som möjligt. Ropa på hjälp och till att någon larmar räddningstjänsten.
3. Överblicka möjligheterna: Kan du rädda från land? Finns det en livboj i närheten?
4. Använd dig om möjligt av ”förlänga armen” – det vill säga ha något mellan dig och den du räddar, kanske ett långt skaft eller en handduk. Då minskar du risken att den du hjälper panikslaget klättrar upp på dig och minskar din förmåga att ta er båda i säkerhet.
5. Väl i säkerhet, gör HLR om det behövs. Är du osäker på hur man gör – anmäl dig till en kurs!
Alexandras tips till badande i sommar
Med små barn: Håll ständig uppsikt, det är A och O.
Med större barn: Prata badvett med dem! Prata om hur man beter sig när man badar; att inte knuffas, inte simma under bryggor och inte simma för långt ut. Och analysera innan du släpper iväg dem själva – hur simkunnigt är mitt barn, egentligen?
För vuxna: Överskatta inte din simförmåga! Vattnet utomhus är kallare än vad man kanske är van vid, och när man blir både trött och kall kan man inte använda musklerna som vanligt. Testa att simma 200 meter längs en strand och se hur det känns!
Här är dansstegen som lär ut tecknen på drunkning
Närmare var tredje person tror felaktigt att ”flaxande armar” är ett vanligt tecken på drunkning. En av fem tror också felaktigt att det är vanligt att en person som drunknar ropar på hjälp.
Istället är det de här tecknen du ska hålla utkik efter och som också visas i Moves like drowning:
- klättrar på en ”osynlig stege” i vattnet
- har slutna ögon
- försöker simma utan att komma framåt
- har bakåtlutat huvud med öppen mun
- guppar upp och ner vid vattenytan
- flämtar eller hyperventilerar
Se Moves like drowning här:
Källa: KI, Trygg Hansa via Novus
Foto: TT/Trygg Hansa