Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tips till arbetsgivare: Det lönar sig att anställa 50-plussare!

30 jan, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Allt pekar på att det lönar sig att anställa människor över 50 år, de känner större engagemang, mindre stress och har lägre sjukfrånvaro. Men arbetsmarknaden lutar snarare åt en allt större åldersdiskriminering.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi fyller 50 har vi 15 goda år kvar i arbetslivet, kanske våra allra bästa. Och nu är det dags att arbetsgivare också förstår att det är när vi är över 50 år som vi blir riktiga drömanställda med låg sjukfrånvaro och stort engagemang i vårt jobb.

Det är Feel Good, som arbetar med företagshälsovård, som har gjort en stor undersökning bland 20 000 anställda och som visar att arbetsmarknaden i dag är helt felriktad. Samtidigt som det är de anställda över 50 som känner störst engagemang i sitt jobb och har lägst sjukfrånvaro ökar åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden. Bara sedan 2015 har anmälningarna om åldersdiskriminering till DO ökat med 25 procent. Dessutom visar en studie att arbetsgivare till och med är mindre sugna på att kontakta arbetssökande som har fyllt 40.

Enligt Feel Goods undersökning så är 60-åringarna i topp när det gäller att känna sig engagerade i sitt jobb, något som inte mindre än 80 procent av dem gör. För 25-åringarna är samma siffra 65 procent. Det är framför allt kvinnorna som känner sig engagerade i jobbet, i större utsträckning än männen. De känner också mindre stress över sitt jobb än de yngre anställda. Inte mer än fem procent av 60-åringar känner av jobbstress, en siffra som peakar i åldersgruppen 37–47, vilket inte är helt oväntat eftersom jobbet då ofta måste samsas med familjesysslor och småbarnsår.

Annons

Lägre frånvaro och lugn och ro

Om du är arbetsgivare och fortfarande känner att du behöver fler argument för att anställa äldre – lugn, det finns fler argument att ge. De är mer sällan korttidsfrånvarande från jobbet eftersom de inte längre har småbarn som de ska vabba med eller som smittar ner dem. Men det kan också ha att göra med att de yngre inte är lika engagerade i jobbet och det blir då lättare att stanna hemma om man känner sig lite krasslig.

I en intervju med DN säger Feel Goods chefsläkare Stefan Gram att arbetsmiljön också blir lugnare när man har en mix av åldrar bland de anställda.

Man ska inte glömma att man får mycket gratis när man anställer någon som är över 50, bland annat erfarenhet, en egenskap som värderas alldeles för lågt i dag.

Dessutom blir den pågående åldersdiskrimineringen inte hållbar för samhället om det samtidigt är så att vi ska jobba längre, kanske tills vi är 70 år gamla. Då kan vi ju ha 30 år kvar i arbetslivet när arbetsgivarna börjar snegla mot de yngre förmågorna.

Annons

Det här låter ju som en smash in för 50-plussare, men är det så enkelt? Frågan om engagemang i jobbet väcker ytterligare frågor som undersökningen däremot inte besvarar. Är det en allmän attitydskillnad mellan yngre och äldre som avspeglas i jobbfrågan eller har det faktiskt med själva arbetsuppgifterna att göra? Om det är det förstnämnda kan det ju vara en generationsfråga som leder till att vi om 30 år inte alls kommer att ha lika nöjda 60-åringar som vi har i dag.

Källa: Feel Good, DN   Foto: TT

 

Läs mer:

Stressiga jobb riskerar att göra kvinnor överviktiga

Ny studie: Mammor som jobbar är nästan dubbelt så stressade

Annons