Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tjejzonen finns för unga tjejer som behöver någon som lyssnar

08 mar, 2021
AvHenrik Högström
Thintin Strandman på Tjejzonen.

Thintin Strandman hade det tufft i tonåren och ingen att prata med. Därför startade hon Tjejzonen med ställföreträdande storasystrar som lyssnar och stöttar när livet krisar.

– Men det är inte vi som löser problemen. Tjejerna har svaren själva, säger Thintin.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Thintin Strandman hade ingen att vända sig till när livet kraschade och förstod inte varför. Drivet att förändra födde idén om Tjejzonen.

– Tonåren var tuffa på många sätt, men jag ville att tjejer inte skulle behöva göra samma resa som jag – ensam, säger hon i dag.

Tjejzonen startade 1998. Det hör till historieskrivningen att grundaren Thintin startade organisationen hemma i sin lägenhet när hon var 28.

Idén var att erbjuda unga tjejer samtalsstöd, att vara en sorts ställföreträdande storasyrror.

– Vi satte upp såna där lappar man river av på skolor och så pratade vi om det i tjejgrupper som vi också hade på skolorna, säger Thintin.

Bakgrunden till att hon drog igång arbetet gick hon inte ut med förrän många år senare i ett läge när Tjejzonen stod på egna ben och hon inte längre var inblandad i det dagliga arbetet.

Hon ville inte att hennes story skulle påverka organisationen. Och historien om hennes tonår skulle lätt kunna ha den effekten

Annons

– När jag var 16 så kraschade mitt liv. Jag var mobbad, blev våldtagen och utvecklade ätstörningar. Min mamma blev sjuk i Alzheimer. Mycket av mitt fokus låg på henne. Då minns jag att jag hörde av mig till alzheimerföreningen för att få reda på om det fanns andra som mig som jag kunde prata med. Svaret blev, nej det finns ingen som du.

– Det triggade mig så otroligt mycket, jag tänkte att så här kan man inte behandla en människa.

Thintin var inte ensam när hon kraschade. Hon hade en storebror och en pappa som spelat en jätteviktig roll i hennes liv. Men smällarna hon åkt på var inget hon ville dela med någon i familjen. Snarare tvärtom.

Thintin Strandman
Thintin Strandman grundade Tjejzonen 1998, nu är hon styrelseordförande.

– Jag ville ju skydda min familj. Om man får en Storasyster utan familjeband så skalar man ju bort alla de barriärerna. Det blir mer fokus på en själv och lättare att prata.

Annons

– Min bror var i USA när det här hände men jag berättade mer och mer för honom under åren som gick. Och pappa fick ju vara både mamma och pappa för mig under de här åren. Han har ju varit jätteviktig i mitt liv.

Trasiga själar

Men där och då tyckte den tonåriga Thintin inte att det fanns någon att prata med. Hon valde att stänga in allt för sig själv.

Det hade effekter som hon, så här i efterhand, själv har svårt att begripa.

– Jag anmälde aldrig våldtäkten för jag ville inte bli ett våldtäktsoffer. Ja, du hör ju själv hur skruvat det låter. Men jag valde själv hur jag ville hantera det och det här var mitt val.

Thintin Strandman
Thintin insåg att hon gillade att jobba med unga människor, tjejer speciellt.

Thintin hoppade av skolan som 18-åring och började jobba i stället. Någonstans på vägen bestämde hon sig för att hon ville bli skådespelare och började plugga på en teaterutbildning. En utbildning som ledde till att hon själv blev gästlärare på Hampnäs folkhögskola. Där upplevde hon beteenden som triggade nya frågor.

Annons

– Jag minns att vi skulle göra den här övningen där man står på varandras axlar. Tjejerna var ”nej, jag kan inte” medan killarna nästan snubblade över varandra för att testa. Jag tänkte att vi tjejer är inte födda så här, det här måste gå att förändra.

Under årens lopp hade hon även lagt märke till andra saker. Både om sin omgivning och om sig själv. När hon tittade omkring sig på teaterutbildningen, både som elev och lärare, såg hon många trasiga själar.

Se också: Så skapar du dialog med din tonåring

Tjejzonen tipsar: Så skapar du dialog med din tonåringBrand logo
Tjejzonen tipsar: Så skapar du dialog med din tonåring

Det var då Thintin insåg att hon gillade att jobba med unga människor, tjejer speciellt.

Sedan spelar det antagligen roll att hon har svårt att sitta still och får spel på orättvisor. Det kan vara en bra motor.

Annons

Mycket mörker

Hon började en utbildning i socialpedagogiskt arbete, också på folkhögskola, och det var där embryot till Tjejzonen föddes.

1996 startade Thintin och en klasskamrat något de kallade Frizonen i Göteborg. I mars 1998 föddes Tjejzonen i Thintins lägenhet på Kungsholmen. Thintin har fortfarande kontakt med sin första ”lillasyster”. En då 15-årig tjej som hon hade stödsamtal med.

Fakta Tjejzonen

Tjejzonen är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening och Sveriges största stödorganisation för tjejer.

Föreningen vänder sig till ungdomar som identifierar sig som tjejer mellan 10-25 år och kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på, samt att den psykiska ohälsan och utsattheten hos målgruppen ska minska.

Tjejzonen har 300 medlemmar, varav 250 är volontärer.

De utbildade volontärerna kallas för ”Storasystrar” och stöttar via chatt, mejl, videosamtal och fysiska möten. De tjejer som stöttas kallas för ”Lillasystrar”.

Under 2020 genomförde Tjejzonen omkring 10 000 stödsamtal.

Några av volontärerna pratar fler språk än svenska för att kunna stötta tjejer som är nyanlända i Sverige.

Volontärerna på Tjejzonen har tystnadslöfte och ingen anmälningsplikt.

Läs mer på tjejzonen.se

– Vi träffas då och då. Men när vi möts nu och pratar så är det som en vuxen till en annan. Jag är tacksam för att jag fick det förtroendet. Det är helt magiskt att få vara med på hennes resa.

Annons

Då, i början, var det Thintin som skötte samtalen med de tjejer som hörde av sig tills det kom volontärer och avlastade. Då var det telefon som gällde, i dag är det nästan uteslutande på nätet.

Livekonserter, föreläsningar och nya hashtags!

Thintin menar att det är en av poängerna med Tjejzonen. Att det är tjejerna själva och deras behov som ska forma sättet man arbetar på.

Men nätet innebär också att fler hör av sig.

– Ja, vi möter fler tjejer i dag, mycket på grund av nätet. Men det är lika tung problematik, gör lika mycket ont i hjärtat. Men det behöver inte bara handla om det tunga. Du kan få en Storasyster under ett år för att prata om allt från skolan till världsproblem.

Citat från Tjejzonens chattar

Jag skäms så mycket. Jag var på fest igår och det hände en grej. Jag blöder… Allt är mitt fel.

Jag vill inte ha någon hjälp, jag vill bara ha någon som lyssnar.

Har haft en jobbig dag, trött på att leva och ångest.

Jag har låst in mig på rummet nu för pappa kommer hem snart och mamma är inte hemma ikväll.

Vill bara dö! Jag förtjänar inte att leva.

Jag är så jävla äcklig och ful.

Jag tror ärligt att du kan ha räddat mitt liv i kväll.

I chatten kan det till exempel vara de som är så förtvivlade att de sitter och skär sig eller att de berättar om övergrepp som de utsatts för. Volontärerna på andra sidan tangenterna får möta mycket mörker.

Annons

– Vi har byggt en stödstruktur för både tjej och storasyster med handledning och feedback från de anställda. De ska hålla och inte bära.

Modiga tjejer

Thintin minns själv ett samtal med en tjej som var djupt nere och skar sig. Tjejerna är, ofta men inte alltid, anonyma. Dessutom är det tjejerna som ska fatta beslut om de till exempel vill ta kontakt med myndigheter eller sjukvård.

"Mitt inre gjorde så ont. Jag visste inte hur jag skulle bemöta det."

I det här fallet tyckte Thintin att tjejen på andra sidan luren skulle ringa ambulans och komma under vård. Det lät akut.

– Hon sa att hon ville dö. Jag bad henne om hennes nummer och frågade om jag fick ringa ambulans åt henne men hon ville inte ge mig numret. Hon ringde tre gånger men den sista gången la hon på.

Psykisk ohälsa bland unga tjejer

Omkring 10 procent av flickorna och 15 procent av unga kvinnor led av psykisk ohälsa 2016.

Över hälften av alla tjejer mellan 16-29 år besväras av oro, ängslan eller ångest.

Nio av tio som drabbas av ätstörningar är kvinnor.

Sju av tio som får sjukhusvård på grund av självskadebeteende upp till 24 år är tjejer.

Det är tre gånger vanligare för tjejer än killar i gymnasiet att ha erfarenhet av sexuella övergrepp från uppväxten.

Mest utsatta för sexualbrott är unga kvinnor mellan 20-24 år. År 2020 uppgav drygt 31 procent av dem att de utsatts för sexbrott.

Annons

–Två veckor senare ringde hon, efter vårt sista samtal hade hon ringt ambulans och åkt in på psyket. Nu var hon bättre. Jag ryser fortfarande när jag tänker på det.

– Men det är inte vi som löser problemen. Tjejerna har svaren själva. De är modiga. Vi är en samtalspart för att komma fram till vad de behöver. Alla tjejer jag har pratat med är så kloka. Vår uppgift är att lyssna och ibland stödja dem i att höja blicken och våga se framåt.

I dag står Tjejzonen på egna ben. Thintin är styrelseordförande men inte inblandad i den dagliga driften. Tron på samtalets kraft är orubblig.

Det här är Thintin

Namn: Thintin Strandman

Ålder: 50 år

Bor: I Åkersberga, Österåker kommun.

Familj: Fästmannen Jonas, bonusbarnen Zoe och Zelie samt hunden Milou.

Gör: Verksamhetsledare på Täby Re:Innovation & Hållbarhetsbutiken Re:unik i Täby. Ett ASF (Arbetsintegrerande Socialt Företag) med fokus på arbetsrehabilitering/arbetsträning och hållbarhet. Styrelseordförande i Tjejzonen.

– Jag tror att vi alla behöver bli lyssnade på, jag tror att både du och jag och alla vuxna skulle behöva en jour ibland.Vi glömmer det ibland vi vuxna. Värdet av att bli lyssnad på och att man mår bättre efteråt.

Annons