Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tonåringar kan själva vaccinera sig – utan föräldrarnas samtycke

29 jul, 2021
AvJohanna Bengtsson
tonåring som får coronavaccin
En mognadsbedömning kommer att göras på plats för att se om 16- och 17-åringarna själva kan bestämma om de vill ta coronavaccin – utan föräldrarnas samtycke. Det meddelar nu Sveriges Kommuner och landsting, SKR.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i SverigeBrand logo
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige

Nu har Sverige kommit så pass långt i coronavaccineringen att det börjar närma sig ungdomarnas tur. Från den 2 augusti ska personer födda 2005 eller tidigare kunna få vaccin mot covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

En mognadsbedömning görs

När det gäller annan typ av sjukvård krävs alltid vårdnadshavarnas medgivande för minderåriga. Men den regeln ska kunna bytas ut mot en så kallad mognadsbedömning istället. Det rapporterar tidningen Dagens Nyheter, som varit i kontakt med SKR.

Grundtanken är att ungdomar över 16 år själva ska ha rätten att bestämma om de vill vaccinera sig eller inte, för att så många som möjligt i Sverige ska få vaccin.

I mognadsbedömningen kommer vaccinatörerna titta på olika faktorer för att bedöma tonåringens mognad. Det handlar om att komma i tid till vaccinationslokalen, använda munskydd, ta instruktioner och kunna sitt personnummer.

tonåring som vaccineras
Om barnet är mogen nog att själv ta beslut om vaccinering, kan det göras utan föräldrarnas underskrift.

Enligt SKR är det sedan upp till var och en av Sveriges regioner att själva bestämma vilket tillvägagångssätt de vill använda.

Annons

– Det är upp till dem. En del väljer att i första hand gå på mognadsbedömning. Då behöver man avsätta tid i samband med vaccineringen för att ställa frågor. Andra skickar i första hand ut en samtyckesblankett som vårdnadshavare ska skriva på, säger Emma Spak, sektionschef på SKR:s avdelning för vård och omsorg, till DN.

Uppsala och Halland har tagit ställning

Flera av regionerna är ännu inte helt klara med hur de kommer att gå till väga. Men region Halland har bestämt att de i första hand kommer att begära samtycke från vårdnadshavare i samband med kallelsen till vaccineringen. Om barnet sedan kommer tomhänt utan underskrifter, gör man en mognadsbedömning på plats.

I region Uppsala gör man tvärtom. Där görs en mognadsbedömning i första hand. Detta för att snabba på vaccineringen och se till att alla elever är vaccinerade inför skolstarten. Det menar region Uppsalas chefsläkare och vaccinationsansvarig Inge Bruce.

Vad gäller egentligen när det gäller vaccin till barn och unga?

– Det skulle vara krångligt att begära in underskrift från båda vårdnadshavarna. Risken finns att processen blir försenad, säger Inge Bruce till DN och fortsätter:

– Vi kan jämföra med förskrivning av p-piller, där krävs inte vårdnadshavares samtycke. Mognadsbedömningar rimmar bättre med barnkonventionen, säger han.

Foto: TT

Källa: Dagens Nyheter

Annons