Topp 5: Maten som oftast ligger bakom matförgiftning
Kräkningar, kramper och diarré – att bli matförgiftad är obehagligt men oftast ofarligt. Men vad var det egentligen du fick i dig? Är det ditt lokala lunchställe som bär skulden eller kanske gårdagens räkmiddag? Här är några ledtrådar:
Det tar mellan fyra och sex timmar för magen att smälta en måltid och förpassa den till tunntarmen. Där tar det ytterligare sex till åtta timmar innan tunntarmen kramat ur näringen ur maten och tömt resterna till tjocktarmen. Väl där kommer matresterna att jäsa och bearbetas i mellan en och tre dagar, beroende på hur snabbt din tarm jobbar.
Läs också: Matförgiftning – så länge håller rester i kylen
Det betyder att om man kräks men inte har diarré, har din mage reagerat på något du åt de senaste fyra till sex timmarna. Om du i stället vaknar på natten av kramper och diarré är det tarmarna som har reagerat på något du fick i dig för mellan 18 och 48 timmar sedan!
Det finns vissa livsmedel som enligt experter orsakar matförgiftning oftare än andra:
- Ostron. Kan innehålla virus som ger magsjuka. Välj ostron från kontrollerade odlingar för att vara på den säkra sidan.
- Opastöriserad mjölk kan innehålla bakterier från djuren.
- Färdigskuren sallad i påse. Ju mer hanterat ett livsmedel är, desto större risk att bakterier hamnat i dem … Skölj noga!
- Kött som inte upphettats till 72 grader kan innehålla E-kolibakterier och salmonella.
- Kyckling, även svensk färsk sådan, kan innehålla campylobacter. De senaste fem åren har antalet personer som smittats av campylobacter fördubblats i Sverige. Tillaga alltid kycklingen väl.
Källor: Nytimes.com, Livsmedelsverket, Metro Foto: IBL
Vattnet i salladspåsen kan bära salmonella
Läs också: Vattnet i salladspåsen kan bära salmonella