Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Toxic Shock Syndrome – här är allt om tampongsjukan

07 okt, 2019
AvRebecka Gustavsson
Allt du behöver veta om tampongsjukan
Nej, att ha mens en gång i månaden verkar inte vara jobbigt nog. Det finns något som är ännu värre. Här är expertens tips och råd och allt du behöver veta om Toxic Shock Syndrome.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns flera olika mensskydd i butik just nu och det gäller helt enkelt att hitta det som fungerar bäst för just dig. Men, om du är en av de som använder tampong när mensen är på besök finns det vissa saker du kanske borde ha koll på. Det finns nämligen bieffekter i form av en sjukdom som kan uppstå av att använda tampong på fel sätt, vilket i sin tur kan få förödande konsekvenser.

Vi har pratat med bloggaren och barnmorskan Asabea Britton för att ta reda på allt du behöver veta om tamponger och den ovanliga men farliga sjukdomen Toxic shock syndrome.

Vad innebär TSS?

TTS står för Toxic shock syndrome och är ett farligt tillstånd orsakat av ett toxin (gift) som bildas av vissa stammar av bakterier, tillståndet kan i sin tur påverka kroppen på flera olika negativa sätt. Sjukdomen är mycket ovanlig men även mycket farlig och kallas med ett annat namn för tampongsjukan.

– När sjukdomen först beskrevs var det många unga kvinnor som drabbats under mensen när de använt tamponger, därav namnet tampongsjukan, säger Asabea.

Annons

Är det farligt att använda tampong?

Trots att det är väldigt ovanligt finns det en risk att du kan drabbas av tampongsjukan. Den kan nämligen fortfarande uppstå hos kvinnor som använt sig av en tampong där bakterier tagit sig in i kroppen på ett eller annat vis. Även fast sjukdomen nu främst är kopplad till olika hudinfektioner.

– Idag drabbas man av TSS genom att bakterier som annars finns på huden tar sig in i kroppen och frigör ett gift, säger Asabea.

Det finns dock ingen anledning att oroa sig i onödan då tampongsjukan är väldigt ovanlig. Det är alltså inte farligt att använda sig av en tampong när mensen är på besök. Däremot kan det vara riskfyllt om du låter den sitta i för länge då det kan bildas bakterier i slidan.

–  För att veta hur ofta man bör byta tampong kan du följa instruktionerna som står på förpackningen, men det brukar oftast vara minst var fjärde till var åttonde timme, berättar Asabea.

Annons

Symptom på tampongsjukan

TSS, eller tampongsjukan, kan vara mycket farligt och om den inte behandlas kan den i värsta fall leda till chock och organsvikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är mycket ovanligt att insjukna i tampongsjukan. Om du mot förmodan skulle misstänka att du drabbats av sjukdomen finns det vissa symptom du kan leta efter.

  • TSS innebär ett akut insjuknande med influensaliknande symptom som hög feber, frossa, muskelvärk, illamående och diarré.
  • Du kan även få hudutslag som kan liknas vid en solbränna.
  • Ögonvitor och munslemhinna blir väldigt röda.

Kan man förebygga TSS?

Det är i regel svårt att förebygga TSS då du smittas av bakterier som tagit sig in i kroppen genom föremål eller andra människor. Många har dock antikroppar som skyddar mot TSS men det är ännu oklart varför vissa människor har dessa skyddande antikroppar och andra inte. Det finns dock några saker du kan göra för att minska risken att bli smittad.

  • Använd en tampong vars absorptionsförmåga motsvarar din blödningsmängd.
  • Tvätta händerna innan insättning av tampong.
  • Byt tampong regelbundet, minst var fjärde till var åttonde timme.
  • Använd endast en tampong åt gången.
  • Behandla eventuella sår snabbt och sök hjälp om du utvecklar en infektion i ett sår.

Om du är en av de som använder tampong som mensskydd finns det ingen anledning till oro eller panik. Använd det skydd som passar dig bäst eller fråga en barnmorska om råd om du är osäker. Tampongsjukan är som sagt väldigt ovanlig och du behöver inte undvika tampong av rädsla för sjukdomen.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer: 

Tampong gjorde Lauren dödssjuk – nu vill hon varna andra

8 sätt din mens förändras efter 40

Vi krossar fem vanliga myter om mens

Annons