Hjärtläkaren: Så tränar du bäst för att stärka ditt hjärta
Det finns så många anledningar att träna, inte minst bör vi göra det för hjärtats skull.
– Träning har många positiva hälsoeffekter, speciellt minskas risken för att utveckla diabetes och högt blodtryck, säger Kasper Andersen, hjärtläkare och forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.
"Träning minskar risken för hjärtsjukdomar"
Till exempel, säger Kasper Andersen, har personer som deltar i Vasaloppet 40 procents lägre risk att utveckla högt blodtryck än personer som inte deltar.
– Både diabetes och högt blodtryck är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Dessutom gör träning att inflammationer i kroppen minskas, vilket också minskar risken för hjärtsjukdomar.
Ju mer du tränar, desto bättre för hjärthälsan.
– Dock är det inte så att man måste springa ett maraton för att få effekt. Faktiskt är det så att den största effekten ses om man går från ingen träning till någon träning.
Vi behöver träna minst 150 minuter i veckan
Rekommendationen är att vi tränar minst 150 minuter i veckan med moderat ansträngning, som en snabb promenad eller cykling.
– Man måste känna, att man blir lite flåsig och att pulsen går upp. Man kan få ytterligare hälsoeffekt om man tränar upp till 300 min per vecka eller ökar intensiteten.
Vilken är då bästa träningen att ägna sig åt – för att stärka hjärtat?
– Om man enbart fokuserar på hjärtat är det bäst med pulshöjande uthållighetsträning, men man kan också få en effekt med motståndsträning. Jag brukar rekommendera mina patienter att göra den träningen som man finner rolig – om det är gym, jogging eller cykling spelar mindre roll. Det som är viktigast är att man gör något, och att man kan hålla sig motiverad.
Så kan du börja träna för hjärtat
Har du aldrig riktigt kommit dig för att börja träna så kan det vara en tröst att veta att det aldrig är för sent att börja. Kom ihåg – bäst effekt ser man på personer som börjar träna.
– Om man har varit helt inaktiv tycker jag man skall börja med snabba promenader, cykling eller simning. Sen kan man långsamt öka på takten och längden av sin träning. När man kommit upp i medelåldern har man ju större risk för att utveckla till exempel kranskärlssjukdom så det är viktigt är att lyssna på kroppen och inte jobba emot till exempel bröstsmärtor eller uttalat andfåddhet. I fall det händer bör man söka sin läkare, säger Kasper Andersen.
Här är tips på träning som höjer pulsen rejält!
Foto: TT