Hälsotrenderna som blir stora 2024: Prebiotika, AI och vätevatten
Ett årsskifte innebär en logisk brytpunkt med plats för både avslut och uppstart. Det gäller också hälsovärlden, där tempot och tillgången på information och inspiration är större än någonsin.
När redaktionen sammanfattar riktningen framåt tittar vi i både backspegel och framruta. Till vår hjälp har vi det gångna årets alla intervjuer, reportage och gedigna research. Men också en hälsomässa, två trendpaneler och ett urval av landets främsta experter. Så, vad är det då för hälsotrender vi kommer att se betydligt mer av framöver? Det här är några av dem vi tror på.
1. Hitta rätt frekvens
Hälsa på mikronivå fortsätter att göra oss nyfikna. Hur påverkas vi av saker som inte är synliga för ögat? På hälsomässan Allt för hälsan, under november, noterade vi fler utställare med fokus på frekvenser inom både ljus och ljud. Vi har redan vant oss vid ljudtjänster som erbjuder white, brown och pink noise, det vill säga ljud byggda på särskilda frekvenser och med olika hälsoeffekter. Men även ljus kommer starkt, där det infraröda ljuset sticker ut mest. Förbered dig på ett år med prylar som lovar sin effektivitet i enheten hertz!
2. AI blir naturligt
AI är två bokstäver med enorm inverkan på vårt liv, även inom hälsa och vård. Artificiell intelligens var också ett ämne som diskuterades friskt under MåBra:s gemensamma trendspaning med Bonnier Fakta. Vi ser redan effektivitetsförbättrande initiativ inom både sjuk- och friskvården som kan kopplas till AI.
Idag används det för att förbättra precisionen inom personaliserad medicin, till exempel vid bilddiagnostik. Och för att förebygga olyckor och ge snabbare, säkrare diagnoser. Bland chattbotar, appar och administrativ avlastning finns också en del orosmoln enligt experterna, som manar till en försiktig och kontrollerad implementering inom sjukvården. Bland det som redan är sjösatt i verksamheterna noteras en rad succéer, eller vad sägs om fler upptäckta cancerfall och fler korrekt ställda diagnoser?
3. Mata ditt mikrobiom
De goda bakterierna har varit på tapeten ett tag. Men samlingsnamnet för deras samhälle, mikrobiomet, är ett relativt nytt ord för många. Vi fokuserar allt mer på både hudens och tarmens mikrobiom och vilken typ av bakterier som gynnar samt missgynnar miljön. Att tillföra probiotika, bakterier som gör gott, har vi koll på. Nu adderar vi också prebiotika, som krattar manegen för optimal grogrund för mag- och hudvänliga kompisar. Detta ser vi i både kost och hudvård, där det senare behöver förvaras på samma sätt som bakterieberikade livsmedel: i en kyl och inte i ett badrumsskåp.
4. Existentiell och spirituell hälsa blir vanligare
I tider av oro kan tro både trösta och öka känslan av tillhörighet och trygghet. Kanske är det också en orolig och snabbrörlig omvärld som gör att intresset för det spirituella och andliga har ökat? Även inom sjukvården plockas värdet av existentiell hälsa upp som en prioriterad fråga, som hos Cancerfonden, där man satsar på forskning för ökad livskvalitet hos drabbade patienter. Även WHO är inne på samma spår och sätter den här dimensionen av hälsa högt på agendan.
5. Mot full hormonkoll!
Äntligen fokuserar vi fullt ut på den kvinnliga kroppen och dess cykler. Det fortsätter att lanseras appar, kosttillskott och råd som tar avstamp i våra hormoner och deras inverkan på vårt mående. Men också samverkan med varandra. Det stora i detta är kanske inte produkterna och tjänsterna i sig, utan den viktiga kunskapsspridningen och erkännandet av ett ämne som påverkar halva världens befolkning. Nu satsas det ännu mer på viktig forskning kring just detta. Se fram emot spännande insikter och hjälpmedel på allt från klimakteriet och PMS till bråkiga sköldkörtlar.
6. Resiliens – boosta din motståndskraft
Känslan att känna sig rustad och redo är fortsatt viktig. Vi möter förändringar omkring oss på nya och olika sätt. Förmågan att hantera och omvandla dem mäts i resiliens, vår motståndskraft. Ordet används brett, både på gym, i reklam för förkylningspreparat och i kriskommunikation. Och det säger något om vår samtid. 2024 fortsätter vi tolka detta och boostar immunförsvar, bygger styrka på gymmet och ägnar oss åt olika former av prepping. Som att stå redo med vatten och konserver om strömmen går.
7. Tillsammans är vi starkare
Behovet av mänskliga möten ökar.Kanske som en konsekvens av alla AI-tjänster i vår närmiljö. Under pandemin utgick en stor del av livet från hemmet, och hemmaträning fick ett rejält uppsving. Men nu när valet är fritt ses vi gärna igen, en trend som syns på arbetsplatserna – men också i träningssalarna. Där blir tillsammans-effekten extra tydlig, för vad slår egentligen en cocktail av gemensamt endorfin- och dopamin-påslag?