Trött hela tiden? Här är orsakerna det kan bero på – och hjälpen!
Sover du ordentligt och regelbundet men känner dig ändå trött – hela tiden? Det kan bero på allt ifrån brist på ämnen i kroppen till att du kanske stressar mer, eller sover sämre, än vad du tror.
– Om vi tror att vi sover bra men ändå är trötta hela tiden kan det bero på att vi har för hög stress. Då sover vi inte tillräckligt djupt för stressnivåerna är för höga. Vi får då för lite av djupsömn som är den riktigt återhämtande sömnen, säger psykolog och sömnexpert Helena Kubicek Boye.
Som även lägger till att trötthet kopplat till sömn, även om vi tycker att vi sover helt okej, kan bero på snarkningar eller andningsuppehåll på nätterna. Som inte ger oss den återhämtande sömn vi behöver.
Se också – därför är du extra trött just nu.
11 orsaker till att du känner dig trött hela tiden
Här är elva olika anledningar till att du kan känna dig trött hela tiden, och tips på hur du gör någonting åt det.
Du stressar för mycket & återhämtar dig för lite
Att gå runt med ett stress-påslag i kroppen innebär att du alltid är beredd på att parera faror. Kroppen går på högvarv och stresshormoner går ut i kroppen. Att stressa i sig behöver inte vara farligt men om vi inte ger oss själva den återhämtning vi behöver emellanåt så sliter vi ut oss. Går vi runt stressade för länge så blir vi självklart trötta.
Det farliga med stress är att vi inte behöver känna oss trötta, om vi är uppe i varv kanske vi tycker att vi har massor med energi – saker går snabbt och vi är effektiva. Men vilan vi inte tillåter oss dagligen kommer vi någon gång att behöva ta igen på ett eller annat sätt.
Hjälpen: Försök att inte stressa för mycket men se framför allt till att planera in tid för återhämtning varje dag. Ta några extra djupa andetag en gång i timmen, gör en avslappningsövning någon gång under dagen, ta en promenad i skogen … Hitta ditt sätt att varva ner bäst.
Du sover inte tillräckligt bra
Kanske tycker du att du sover så många timmar du ska. Men hur du sover är också viktigt. Får du inte rätt kvalitet på sömnen så kommer det att påverka dig i längden. Vanligt är att vi får sämre minne, svårare att fokusera och nedsatt immunförsvar. Att vi sover dåligt kan bero på många olika saker – stress, oro, störningsljud …
Om du snarkar mycket kan det också påverka. En del lider av sömnapné, där man gör korta andningsuppehåll i sömnen vilket gör att kroppen inte får det syre den behöver. Det leder också till trötthet på dagarna. Om du dricker alkohol, använder nikotin eller dricker koffein kan det också påverka sömnen.
Hjälpen: Se över din sömn och ta reda på om du sover så bra som du tror. Ett sätt kan vara att föra sömndagbok där du antecknar hur du sover, när du somnar och vaknar, om du vaknar på nätterna och så vidare. Om du vet att du snarkar, och misstänker att du har sömnapné så ta hjälp av läkare för att reda ut det.
Maten gör dig tröttare
Får du inte i dig bra mat så är det mycket möjligt att det påverkar hur pigg eller trött du känner dig. För mycket mat med socker och snabba kolhydrater påverkar ditt blodsocker och ger svängningar som är svåra att hänga med i. Du kan bli pigg en stund för att sedan få en riktig trött-dipp.
Hjälpen: Ät efter Livsmedelsverkets rekommendationer och se till att få i dig ordentligt av protein, nyttiga fetter och fullkorn. Dra ner på socker. Och ät regelbundet. Då hålls blodsockret på en bra, jämnare nivå och du kan känna dig mer energisk.
Du har brist på något näringsämne
Bland kvinnor är järnbrist vanligt, och det kan göra att man känner sig både trött och orkeslös. Andra ämnen som kan göra att man känner sig trött om man inte får i sig tillräckligt av är bland annat zink, B12, Vitamin D och C samt magnesium.
Hjälpen: Ät näringsrikt och varierat. Det kan vara svårt att veta vilket ämne det är man har brist på utan att testa det, om du misstänker näringsbrist så ta ett blodprov för att få det bekräftat. Om du har fått bekräftat att du har brist på något kan du ta tillskott under en period för att hamna på en bra nivå.
Du dricker för lite vatten
Om vi inte får i oss tillräckligt med vatten så får vi vätskebrist, och det kan göra oss trötta. Kroppen orkar inte jobba på lika snabbt som den brukar och det tar längre tid för kroppen att syresätta sig.
Hjälpen: Skapa rutiner som gör att du kommer ihåg att dricka ordentligt och regelbundet över dagen. Det kan vara att börja varje dag med ett glas vatten, att dricka före varje måltid och varje gång du tar en kopp kaffe. Hitta mönster som passar dig.
Din hormoner är i obalans
Olika hormonförändringar kan ge trötthet. Det kan handla om förstadie till klimakteriet eller så kan sköldkörteln producera för lite hormon till följd av till exempel stress.
Hjälpen: Om du misstänker att dina hormoner inte är i balans så ta hjälp av läkare för att komma till rätta med problemet.
Du är nedstämd
En vanlig orsak till trötthet är också att man känner sig låg och nedstämd, det gör oss trötta och tomma på energi. Känner du att du har svårt att bli glad och att det inte är mycket som känns roligt just nu så kan det vara anledningen.
Hjälpen: Om du känner dig låg är det extra viktigt att du tar hand om dig – att du rör på dig, äter bra, gör saker som får dig att må bra … Prata med någon, sök stöd och hjälp och försök sätta ord på det du känner. Undvik alkohol och hitta bra sätt att koppla av på. Om du känner dig väldigt låg eller har varit nedstämd i över två veckor ska du söka hjälp.
Du rör dig för lite
Även om det kan kännas tungt att komma iväg till träningen ibland så ångrar man sällan ett pass efteråt. Träning gör oss piggare direkt och tränar vi regelbundet håller vi oss också piggare. Blir vi däremot mest sittandes hemma i soffan är det lätt att vi blir nedstämda efter ett tag. Kroppen behöver rörelse för att vi ska må bra. Och för att känna skillnad på när det är dags att vara vaken och när det är dags att sova.
Hjälpen: Hitta en träningsform du tycker är riktigt rolig att hålla på med och avsätt tid i kalendern till att träna – för att få det att bli av. Känns det tungt att komma igång så börja med att gå en 10-minuters promenad varje dag. Det viktigaste är att du gör någonting, inte vad du gör.
En sjukdom gör dig trött
Om du sover bra och har en bra livsstil i övrigt – där du äter bra, rör på dig, får återhämtning och stressar lagom men ändå känner dig jättetrött så kan det vara en tillfällig dipp men det skulle också kunna vara en bakomliggande sjukdom. Då handlar det ofta om att man är extremt trött.
Men för att inte behöva oroa dig för det bör du kolla upp det. Om du redan äter läkemedel så kan det också vara något som gör dig trött.
Hjälpen: Kontakt din läkare eller vårdcentral för att reda ut vad tröttheten beror på.
Du är allergisk
Ett av de vanligare symtomen av allergi är just trötthet. På våren och sommaren kan det handla om pollen från till exempel björk och gräs men det kan också vara dammallergi eller pälsdjur som du reagerar på. Har du dessutom andra symtom som rinnande ögon eller om du känner dig snuvig så kan det vara värt att kolla upp.
Hjälpen: För att utesluta allergi behöver du testa dig, kontakta vårdcentralen för att få hjälp.
Du påverkas av årstiden
Många blir extra trötta på höst och vinter när det är mörkt och kallt. På vintern får vi högre nivåer av melatonin, som gör oss tröttare och man kan drabbas av årstidsbunden nedstämdhet. Det är också vanligt att sova sämre, då kroppen drar ner på produktionen av serotonin, som hjälper oss vakna till.
Men att bli trött på våren är inte heller ovanligt. När det blir ljusare igen behöver kroppen ställa om sig igen, och hormoner och signalsubstanser kan påverka oss.
Hjälpen: Se till att röra på dig ordentligt och vara ute i dagsljus så mycket det går. Du kan också behöva planera för att sova lite extra mycket under en period. Gör saker som du vet att du mår bra av och sök hjälp om du känner dig deprimerad.
Källa: 1177/Vårdguiden Foto: TT
LÄS MER:
Sjukdomarna som gör dig onormalt trött