Trött på grund av järnbrist? Här är 11 vanliga symtom
Många upplever nog att de är ovanligt trötta just nu. Dels blir vi tröttare under den mörka tiden på året, dels har vi levt i en pandemi under större delen av 2020 som sugit ut all energi.
En ny undersökning som Kantar Sifo gjort, på uppdrag av läkemedelsföretaget Vifor Pharma, visar att 6 av 10 svenska kvinnor lider av trötthet och har gjort det under en längre tid. Hälften känner dessutom att de är trötta nästan jämt – OCH att det påverkar deras liv negativt.
Testar inte för järnbrist hos kvinnor
Många som upplever en konstant trötthet söker vård i hopp om att få hjälp, men upplever sen att vården inte tar problemet på allvar. 40 procent av kvinnorna i undersökningen som sökt hjälp angav att deras trötthet inte blev utredd av vården, och många rapporterar att de blivit illa bemötta.
‒ Det är inte bra att kvinnor som lider av ihållande trötthet känner att de varken tas på allvar eller får hjälp med sin situation, säger Jan Wesström, överläkare på Kvinnokliniken vid Falu Lasarett, i ett pressmeddelande.
Att känna ständig trötthet kan ha många orsaker, men en vanlig och relativt lättbehandlad orsak är järnbrist.
Tidigare studier har visat att omkring en tredjedel av unga kvinnor lider av järnbrist. Men det kan vara svårt att upptäcka brist på det viktiga mineralet själv, samtidigt som vården inte alltid screenar efter det.
Järnbrist inte automatiskt blodbrist
Kroppen behöver järn för att tillverka hemoglobin, ett ämne som hjälper de röda blodkropparna transportera syre till kroppens celler. Vanligtvis testas ens järnvärde genom att man mäter blodvärdet i ett blodprov. Dock kan man ha järnbrist även om ens blodvärde visar sig vara normalt, och då krävs ytterligare tester – en punkt där vården bristen.
‒ Både läkare och sjuksköterskor runtom i landet behöver ökad kännedom om att järnbrist kan uppstå hos kvinnor utan att de samtidigt drabbas av blodbrist, säger Jan Wesström.
Enligt honom är blodbrist ett sent tecken på järnbrist. Kroppens järndepåer kan alltså vara väldigt låga redan innan Hb-värdet börjar sjunka.
– I mitt yrke träffar jag många kvinnor som har mycket låga eller till och med tomma järndepåer. De har inte så sällan varit på vårdcentralen först utan att man har identifierat eller behandlat järnbrist då de samtidigt fortfarande har okej blodvärde.
Mat med järn räcker inte alltid
En varierad och hälsosam kost är viktigt för att få i sig tillräckligt med järn, men ibland räcker det inte. Särskilt inte för menstruerande kvinnor som dessutom tränar hårt. Där kan det behövas järntillskott.
‒ Då symtomen vid järnbrist ofta kan vara diffusa eller förväxlas med andra hälsotillstånd finns risken att många kvinnor i fertil ålder går runt och mår dåligt i onödan, säger Jan Wesström.
Vanliga tecken på järnbrist
- Konstant trötthet
- Svårigheter att sova
- Svaghet
- Hjärtklappning
- Koncentrationssvårigheter
- Huvudvärk
- Livlöst hår
- Andfåddhet
- Yrsel
- Kalla händer och fötter
- Aptitlöshet
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo, på uppdrag av läkemedelsföretaget Vifor Pharma, bland 1 500 kvinnor i åldern 18-55 år. Urvalet är slumpmässigt gjort. Undersökningen har genomförts 26 oktober till 3 november 2020.
Foto: TT
...
Läs mer:
Trött hela tiden? Här är orsakerna det kan bero på – och hjälpen!
Alltid trött? Du kan ha den här vanliga (men okända) sjukdomen