7 sätt att säga att du är svensk – utan att säga det
Alla länder har sina små traditioner. Baguette, smörrebröd, kalla främlingar för Darling (hej, amerikan!) eller hurtigt gå på tur varje helg. Vi vet kanske inte alltid varför vi äter viss mat, lever med våra kulturella traditioner eller utövar våra seder.
Se också: Kan du nya orden?
Men en sak är säkert, för många finns inslagen där i vardagen för att ge den härlig inramning, igenkänning och tillfällen att umgås med nära och kära.
Valborgsbrasa när våren kommer, dans runt en stång den där ljusa dagen på försommaren och ett barnprogram mitt på julaftons eftermiddag.
7 saker som avslöjar att du är svensk
Så vad skulle man kunna säga att vi har för oss i Sverige som gör oss till typiska svenskar? Här är 7 sätt att säga att du är svensk – utan att säga att du är svensk!
1. Den smarta köksprylen
Hör du till dem som har en, eller ett helt gäng, i kökslådan? Att äga en osthyvel, hyvla skivorna och lägga på mellis-mackan. Är det något annat land som gör så? Att äga en osthyvel är ett riktigt säkert kort att hitta hemma hos en svensk. De flesta andra skär osten med vanlig kniv, äter den på mat eller som snacks i sina femrättersmeny (hej, fransman!).
2. Väntar tålmodig
Ursäkta, men du får gärna också ställa dig i kön.
Har du sagt frasen någon gång? Med en något passivt aggressiv ton? Kanske inte så konstigt om du identifierar dig som svensk. En vanlig fördom om svenskar är att vi älskar att snällt och fint vänta på vår tur. Just det: på kö.
3. Klassiska modellen
Vad tror du, är det bilmodellen som flest svenskar faktiskt hade kunnat namnge? Troget har den skjutsat barn till aktiviteter och körts av svenssons sen 1997. Att kunna peka på en Volvo V70 och säga vad bilmodellen heter är definitivt ett sätt att berätta att du är svensk.
4. Du äter samma rätt vid högtiderna
Jul? Sill, ägghalvor och snaps. Påsk? Sill, ägghalvor och snaps. Midsommar? Sill, ägghalvor och – givetvis – snaps. Du vet att du är svensk när du vid varje högtid anammar samma gamla godingar på buffébordet utan att klaga. Det är helt enkelt detta vi äter på högtider?!
5. Du undrar var lingonsylten är
Potatisen är där. Köttbullarna. Pressgurkan och brunsåsen. I kör ställer vi frågan: Var är lingonen?
6. Du sätter Astrid Lindgren-citaten
- Du tappade en gran!
- Hur många gånger ska du rädda mig, söstra mi?
- Pilutta dig!
Kan du sätta från vilken Astrid Lindgren-berättelse citaten kommer? Då har du definitivt avslöjat att du är svensk.
7. Tar in andra kulturer
Tacos på fredagen, thaimat mitt i veckan och en god pizza då och då. Svenskar är faktiskt inte bara kända för att utöva inhemska traditioner. Vi tar gladeligen till oss även andra kulturer. Speciellt när det kommer till mat!
Foto: TT