Undersökning: Billiga elprylar innehåller farliga kemikalier
Under våren 2017 har miljöförvaltningarna i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Stockholm undersökt olika elektroniska lågprisprodukter. Inspektörerna har tillsammans besökt 32 butiker. Där har de analyserat 43 produkter och kontrollerat märkningen på 64 produkter.
Resultatet var minst sagt anmärkningsvärt.
Mer än var tredje produkt, 42 procent, innehöll halter av kadmium, bly och eller ftalater – mjukgörare i plast, som överstiger de halter som är reglerade enligt EU-lagstiftning.
Vissa av produkterna som testats har redan dragits tillbaka från försäljning. I de fall där butikerna själva inte valt att ta bort dem kommer miljöförvaltningen att fatta beslut om saluförbud.
Läs också: Experten: Farliga kemikalier som måste bort från barnens rum
Tillsynsmyndigheten Kemikalieinspektionen presenterade resultatet från en liknande undersökning i slutet av 2016. Även då hittades förbjudna ämnen i nästan var fjärde produkt.
– Det har legat på de här nivåerna, runt 30-40 procent, i många år nu och det är tråkigt att inte alla aktörer som säljer varorna på den svenska marknaden har tagit till sig av detta, säger Marcus Hagberg, inspektör vid Kemikalieinspektionen.
Titta efter CE-märkning
Han påpekar samtidigt att det inte finns något direkt risk för användaren, men att kemikalierna, i längden, riskerar att skada både miljö och människors hälsa.
– Man ska inte vara rädd för grejerna. Däremot finns det ju vissa käpphästar som att undvika att ha dem i barnens sovrum. De här ämnena läcker sakta men säkert ut i dammet från produkterna. Man ska också undvika att låta barnen skruva eller mecka med dem eftersom det kan finnas lödpunkter av bly, säger Marcus Hagberg.
Läs också: Så vet du om leksakerna är giftiga
Som konsument kan du titta efter så kallad CE-märkning, som ska finnas på förpackningen, när du är ute i butik. Den innebär att tillverkaren ska ha uppfyllt alla de krav som finns uppsatta. Tyvärr har Kemikalieinspektionens löpande kontroller visat att även CE-märkta produkter innehåller för mycket skadliga ämnen.
– Det visar också varför de här kontrollerna är så viktiga. Men vi kan bara hoppas att det ringer en klocka hos aktörerna, säger Marcus Hagberg.
Läs också: Så mycket gift finns kvar i dina kläder
Som privatperson är det svårt att ifrågasätta märkningen på egen hand. Eftersom det i många fall handlar om typiska slit- och slängprodukter som hörlurar, usb-sladdar och ficklampor är det extra viktigt att ta hand om sina trasiga prylar.
– Detta är absolut inget man ska slänga i soporna. Vi vill inte ha bly ut i miljön, därför ska man lämna in dem till återvinning så de tas om hand på rätt sätt.
Artikeln publicerades först på Året Runt.
Varningen: Ekologiska ägg innehåller gift
Läs också: Varningen: Ekologiska ägg innehåller gift