Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

3 saker vi alla kan göra för att inte belasta vården i år

07 maj, 2020
Vissa saker som hör vardagen (och inte minst våren) till kan öka risken för allvarliga olyckor. Här är tre saker du kanske borde skjuta upp till 2021 – om inte annat så för att inte riskera att belasta den svenska sjukvården mer just nu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har de senaste månaderna matats med mantrat ”plana ut kurvan” – att vi måste undvika att många blir sjuka av coronaviruset SARS-CoV-2 samtidigt, för att inte vården ska bli överbelastad.

Men det finns väldigt många andra saker som kan göra att vi tvingas uppsöka vård, som inte har med covid-19 att göra. En del saker, som cancer eller hjärtsjukdom, kan vi inte styra över. Händer det så händer det, och då behöver du vård oavsett om det råder en pandemi eller inte.

Men vissa saker – framförallt olika typer av olyckor – kan vi försöka undvika, och på så sätt frigöra resurser inom vården som nu behövs för att ta hand om alla som blivit allvarligt sjuka i covid-19.

3 saker att tänka på under pandemin

En sak vi kan försöka undvika extra mycket nu är benbrott. I genom snitt sker 230 benbrott i Sverige – varje dygn! Mikael Sundfeldt är läkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, och han har för Sveriges Radio sammanställt tre riskabla saker vi absolut inte ska göra just nu. Här är de:

Annons

1. Hoppa studsmatta

Det här gäller kanske framförallt barnen (om du inte tänker kombinera det med nummer 3). Hoppmattorna ger upphov till en hel del skador årligen.

– Barn som skadar sig måste ofta sova och då tar de resurser i anspråk från narkos, och narkos är extremt tungt belastade när det gäller covid – det är de som sliter hårdast, säger Mikael Sundfeldt.

Nu är det viktigare än någonsin att vi som vuxna har uppsikt över våra lekande barn.

– Att barnen är ute och leker i friska luften är positivt, men nu är det ännu viktigare att leka på ett säkert sätt. Självklart för barnens bästa men också för att inte belasta sjukvården. De vuxnas roll är därför än mer betydelsefull då barns konsekvenstänk inte är utvecklat. Följ med barnen ut och håll uppsikt så att leken inte bara blir rolig utan också säker, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Här är hennes 6 tips för studsmattan:

  • Många skador sker när barnen krockar under hoppandet. Barnen bör i rådande läge turas om och hoppa en åt gången.
  • Skaffa ett säkerhetsnät, men glöm inte att stänga till öppningen – annars kan nätet ge en falsk säkerhetskänsla. Alla studsmattor som säljs i dag ska enligt EU-krav ha säkerhetsnät.
  • Låt inte barnen hoppa utan tillsyn.
  • Studsmattan bör stå fritt med minst två meter till träd, byggnader och andra fasta föremål.
  • Lär barnen att kliva av mattan lugnt. Många skador sker när de hoppar av mattan och landar på den stumma, hårda marken.
  • Uppmana barnet att inte göra volter och andra riskfyllda tricks. Om barnet landar på huvudet eller nacken kan det skada sig allvarligt, behöva akutsjukvård och vara inlagd en längre tid.

2. Klättra på stegar

Många av oss har tagit tillfället i akt att renovera lite hemma under krisen, då man kanske är hemma permitterad och det är fint väder. Men Mikael Sundfeldt skulle gärna se att vi undviker att klättra på stegar.

Annons

– De skadorna vill vi inte ha, säger han.

År 2012 kostade fallolyckor svenska samhället 24,6 miljarder kronor, enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Varje år faller ungefär 70 000 människor så illa att de behöver sjukhusvård – 20 000 av dessa är under 65 år, enligt Socialstyrelsen.

3. Cykla berusad

Att cykla i samband med att man förtär alkohol är en väldigt dum idé, menar Mikael Sundfeldt i intervjun. Överlag tror han att det är en god idé att undvika att dricka alkohol om man tänker ge sig ut. Bland annat för att man kanske blir mer social av alkoholen, och glömmer den fysiska distanseringen.

– Om man dricker alkohol kanske man kan hålla sig hemma, då skulle jag vara väldigt tacksam.

Att cykla onykter är faktiskt inte olagligt, även om det kan vara farligt. Däremot gäller fortfarande övriga trafikregler, och bryter du mot dessa eller visar att du inte kan framföra ditt fordon (cykeln) varsamt kan du dömas för vårdslöshet i trafik.

Annons

En undersökning från Umeå universitet visade att 80 procent av de cyklister som fått allvarliga skallskador på kvällar och under nattetid varit onyktra, och en annan undersökning visade att av 493 olycksdrabbade cyklister var 41 procent alkoholpåverkade.

Källa: Sveriges Radio, TryggHansa, MSB, Socialstyrelsen, Mest Motor   Foto: TT

Läs mer:

Anders Tegnell: Hoppas att kurvan är på väg att plattas ut

Dagbok från vården: Blir nog ingen semester i sommar

Coronaexperten: Då är det dags att söka vård

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är skillnaden mellan covid-19 och en vanlig förkylning? Senaste nytt om coronaviruset, vilka symtom du ska hålla koll på, hur du bäst skyddar dig mot viruset och vad den senaste forskningen säger hittar du här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Annons